Cecilia Samartin: Naiset valkoisissa

Cecilia Samartinin romaani sukeltaa 2000-luvun alun Kuubaan ja sen pääkaupunkiin Havannaan. Romanttisen ja värikkään kansikuvan perusteella voisi erehtyä luulemaan kirjaa juuri sellaiseksi: romanttiseksi rakkaustarinaksi värikkään eläväisessä lattarikaupungissa. Tarina on kuitenkin vakavampi.

Valtaapitäviä, kurjuutta ja poliittista ahtautta vastustava mielenosoitus Havannassa saa verisen käänteen, kun poliisit iskevät väkijoukkoon ja ryhtyvät pahoinpitelemään ihmisiä. Mielenosoitukseen osallistuu myös Silvia, jonka mies Ernesto on mielipidevankina pidettävä opposition kannattaja. Erneston äiti Maria puolestaan asuttaa suurta kartanoa yhdessä muiden perheiden kanssa ja muistelee vanhoja hyviä aikoja. Erneston tytär Sophia puolestaan ihmettelee isänsä kohtaloa. Kuuban poliittisen todellisuuden arkea tulkitaan romaanissa näiden naisten näkökulmista.

Samartinin romaani luo katseen Kuuban kommunistiseen hallintoon ja sen varjopuoliin. Samalla kun kuubalaiset eivät itse pääse matkustamaan ulkomaille, maahan virtaa turisteja, jotka nauttivat maan tarjoamasta vieraanvaraisuudesta ja eksotiikasta. Samartin valottaa tarinallaan Kuuban kaksinaisia kasvoja. Tarina kertoo poliittisesta todellisuudesta ja ahdingosta, mutta on silti täynnä rakkautta, intohimoa ja värejäkin. Vakavasta aiheesta huolimatta romaani taipuu viihteellisyyden puolelle.

Cecilia Samartin: Naiset valkoisissa
Ladies in White
Suom. Susanna Paarma
2019 (2012), Bazar
383s.
Kansi: Nic Oxby

Jätä kommentti