Maija Kauhanen: Eliitti

Maija Kauhasen esikoisromaani kuvaa 1990-luvun nuoria, Inkkua ja Karlaa, jotka päätyvät vaikeiden kouluvuosien jälkeen eliittilukioon Helsinkiin. Siellä he tutustuvat Seinäjoelta muuttaneeseen Ilmoon. Kolmikon ystävyys syvenee ja kantaa vuosia eteenpäin, kunnes tapahtuu tragedia, joka heijastuu ystävysten elämään.

Jos syy on lasten, se tarkoittaa, että jotkut ihmiset syntyvät pahana. Että pahuus on alkuaine, joka tekee maailmassa kiertoaan. Että lapsuus on pahuuden laboratorio. Pahat lapset vaihtuvat uusiin, heitä on loputon varanto. Sitä se tarkoittaisi, jos syytettäisiin lapsia. Ehkä pahuus elää lapsissa, ja syy on lasten. ”

Eliitti on vahvasti ajankuvaan kytkeytyvä ja 1990-luvulla nuoruuttaan eläneet löytänevätkin siitä paljon samaistumispintaa, vaikka koulukiusaaminen tai eliittilukioelämä ei omaa nuoruutta koskettaisikaan. Musiikki, puheenaiheet ja trendit ovat aikakaudelta tuttuja. Romaanissa liikutaan eri aikatasoilla 1990-luvulta 2000-luvun alkuun ja vuoteen 2010.

Jolleivät Karlan vanhemmat olisi vuonna 1989 päättäneet muuttaa Kehyskunnasta toiseen halvempien pientalotonttien perässä, myös Inkku ja Karla olisivat kumpikin saattaneet säästyä. He kumpikin porskuttaisivat nyt normaalien ihmisten, kiusaajien, voittajien, terveiden puolella. Ehkä sidos – ystävyys, sitäkö se oli? – pilasi kaiken.”

Ystävyksillä on kullakin omat taustansa ja vaikka ne eroavat toisistaan, samat ulkopuolisuuden tai häpeän tuntemukset yhdistävät. Kauhanen kuvaa aidonoloisesti myös koulumaailman sosiaalisia suhteita, niin peruskoulu- kuin lukioajoiltakin. Eliittilukio on täynnä suuria persoonallisuuksia, mutta ei vapaus olla oma itsensä välttämättä sinnekään ulotu, vaikka toisin voisi luulla.

Tämä on kiusaajien maailma. Normaalien, terveiden, voittajien maailma. Ei ole mitään paikkaa, minne mennä.”

Kiusaamisen teemaa kuljetetaan paitsi päähenkilöiden omien tarinoiden tasolla myös yhteiskunnallisemmalla tasolla, kun tarinaan sekoittuu Jokelan koulusurmat, joita ei kaunokirjallisuudessa olekaan aiemmin tietääkseni käsitelty, ainakaan näin suoraan. Kauhasen romaanissa tapahtumien linkityksiä ei kuitenkaan osoitella sormella vaan kokonaisuus kulkee monitasoisemmin koulumaailman raadollisuuden, sosiaalisten suhteiden monimutkaisuuden ja ystävyyden herkkyyksien tematiikassa.

Maija Kauhanen: Eliitti
2019, Otava
266s.
Kansi: Anna Lehtonen / Vastavalo

Jätä kommentti