Sofie Sarenbrant: Osasto 73

Ruotsalaisen dekkaristi Sofie Sarenbrantin tämänkertainen Emma Sköld -romaani hyppää jälleen jännittävien tapahtumien äärelle. Päähenkilö, poliisi Emma Sköld on synnyttänyt tyttären, Ines on nyt puolivuotias. Tarinan alussa Emma kuitenkin herää sairaalasta ja kuulee joutuneensa ratsastusonnettomuuteen. Hän saa tietää olleensa monta kuukautta koomassa, mutta ei muista onnettomuudesta juuri mitään. Samalla häntä kuitenkin kalvaa vahva tunne, että tapahtunut ei ole ollut onnettomuus. Hänet siirretään osastolle numero 73, mutta siellä hän ei olekaan enää turvassa, sillä kuka tahansa voi päästä osastolle sisään, mukaan lukien se henkilö, joka on mahdollisesti halunnut satuttaa Emmaa alunperinkin. Mutta kuka sellaista haluaisi?

Sarenbrant taitaa sujuvan ja jännitettä hiljalleen rakentavan kerronnan. Luvut ovat vain muutaman sivun pituisia ja rytmittävät tarinan ilmavaksi, jättäen kuitenkin sopivasti ilmaan roikkuvia cliffhangereita.

Ihmisten väliset suhteet kuoriutuvat tarinassa auki hiljalleen ja herkullisesti. Aluksi näyttää siltä, että syyllinen on lukijalle aivan selvä, mutta lopussa on luvassa myös yllätyksiä. Juonelliset ratkaisut eivät välttämättä uskottavuudessaan täysin vakuuta, mutta aivan ylikään ei lyödä. Sarenbrant tarjoilee Emma Sköld -dekkareillaan psykologista nordic noiria parhaimmillaan.

Sofie Sarenbrant: Osasto 73
Avdelning 73
Suom. Annamari Typpö
2019 (2015), WSOY
393s.
Kansi: Sanna-Reeta Meilahti

Jätä kommentti