Anni Ihlberg: Ilonpilaaja

Nuori Lotta on Anni Ihlbergin esikoisromaanin päähenkilö, jonka elämää leimaavat ulkopuolisuuden ja ahdistuksen tunteet. Lotta on urheilullinen nuori, joka kasvukipuilee paitsi normaalihkoa nuoruuden tunnemyräkkää myös monenlaisia epävarmuuksia ja hylätyksi tulemisen pelkojaan.

Kesä on ohi. Lotta on Hienon Koulun ovella, kokeilee ovenkahvaa, on jo hermoillut valmiiksi sitä miten pitäisi kolkutella ikkunoihin, soittaa vahtimestarille, selvittää asiansa…”

Lotta haaveilee teatteriurasta ja pääseekin Kallion ilmaisutaidonlukiosta Teatterikorkeakouluun. Sen maailmaa ja nuorten opiskelijoiden välisiä kamppailuja ja tarvetta saada tilaa persoonallisuudelleen Ihlberg kuvaa eläväisesti. Samaan aikaan Lotta kipuilee oman personaan ja identiteetin muodostumisen ja ihmissuhteiden kanssa.

Lotta kamppailee huomiosta myös keskellä perhettään, johon kuuluvat äiti ja syömishäiriöstä kärsivä sisko. Siskon anoreksia on alkanut äidin harmittomalta aluksi tuntuvasta huomauttelusta ylipainosta.

Käy selväksi, minkälaista vahinkoa erityisesti nuoriin naisiin kohdistuvat moninaiset odotukset voivat pahimmillaan saada aikaan ja kuinka voimakkaita herkkyyksiä nuoruuteen liittyy. Ihlberg kuvaa tätä kaikkea sinänsä yllätyksettömästi, mutta tarkkanäköisesti.

Anni Ihlberg: Ilonpilaaja
2021, Tammi
368s.
Kansi: Sanna Mander

Yksi kommentti artikkeliin ”Anni Ihlberg: Ilonpilaaja

Jätä kommentti