Mattias Edvardsson: Hyvät naapurit

Mattias Edvardsson on muutamilla romaaneillaan singahtanut viime vuosina ruotsalaisen jännityskirjallisuusgenren taivaalle kirkaaksi tähdeksi. Hyvät naapurit -romaanin keskiössä on pariskunta Micke ja Bianca, jotka muuttavat idylliseen ruotsalaiseen lähiöön Skånen tienoille lastensa Bellan ja Williamin kanssa. Kaikki uudessa kotikylässä tuntuu täydelliseltä, liiankin, tietenkin.

Kylää asuttavat myös yksinhuoltaja, Yhdysvalloissa aiemmin asunut entinen malli Jacqueline poikansa Fabianin kanssa, jolla tuntuu olevan jonkinlaisia ongelmia, mutta jota äiti suojelee naarasleijonan tavoin. Naapuruston tarkkailijat Åke, Gun-Britt ja Ola Nilsson. Edvardsson läpileikkaa taitavasti idyllisen pikkukylän asukaskunnan hieman kliseisillä mutta toisaalta mielenkiintoisilla hahmoillaan. Yhtymäkohdat tai ainakin tunnelmaan viittaavat mielleyhtymät amerikkalaiseen Täydelliset naiset -sarjaan on ilmeinen mutta toimiva.

Sitten tapahtuu onnettomuus: naapurin auto osuu Biancaan ja tämä joutuu sairaalaan. Onnettomuudelta vaikuttavan tapahtuman osalta heräävät kuitenkin pian epäilyt: oliko kyseessä sittenkään vahinko vai oliko teko tahallinen?

Edvardsson purkaa mysteeriä auki taitavin vedoin, viskoen epäilyksen valokeilaa vuorotellen kunkin naapurin suuntaan. Edvardssonin ihmiskuvaus on kiintoisaa, vaikka kovin syvälle persoonallisuuksiin ei päästäkään – mikä ei ehkä ole tarpeenkaan tällaisessa psykologisessa arkitrillerissä.

Sivujuonteena viitataan Drottningsgatanin terroristi-iskuun ja ylipäätään Ruotsin poliittiseen ilmapiiriin. Yhteiskunnallinen sivujuonne ei kuitenkaan ole kovin vahva ja jää epäselväksi, mikä sen yhteys on varsinaiseen lähiötrillerijuoneen tai miksi tätä taustoitusta tuodaan esille.

Edvardssonin romaani tarjoaa muutoin kokonaisuutena herkullista ruotsalaista lähiökuvausta ja hyvin hyppysissään pitävän jännitysnäytelmän. Edvardsson on ilahduttava pohjoismainen tuttavuus tässä genressä.

Mattias Edvardsson: Hyvät naapurit
Goda grannar
Suom. Outi Menna
2021, Otava
378s.
Kansi: Timo Numminen

Jätä kommentti