Fredrik Backman: Britt-Marie kävi täällä

Ruotsalainen Fredrik Backman esitteli vuonna 2012 ilmestyneessä romaanissaan järjestystä rakastavan Oven. Britt-Marie on kuin naispuolinen versio Ovesta.

Kuusikymppinen Britt-Marie huomaa vuosikymmeniä jatkuneen avioliittonsa lähestyvän päätöstä, kun Kent-miehen paita alkaa tuoksua vieraalta hajuvedeltä. Britt-Marie tekee johtopäätökset ja muuttaa pois kotoa. Hän päätyy Borg-nimiseen pikkukylään, jonka hutera mutta kantava voima on kylän jalkapallojoukkue. Britt-Marie päätyy erinäisten käänteiden myötä työskentelemään paikallisessa nuorisotoimessa ja kaikkin odotusten vastaisesti lopulta myös nuorisojoukkueen jalkapallovalmentajaksi.

Samalla Britt-Marie pääsee tutustumaan ihmisiin, joidenlaisten kanssa hän ei koskaan aiemmin ole ollut tekemisissä. Monet heistä ovat kylän nuorisoa, kuten sisarukset Vega, Omar ja Sami, joilla on omissa elämissään monenlaista mutkaa. On myös poliisi Sven, joka yrittää lähestyä Britt-Marieta.

Kun ihminen tulee tiettyyn ikään, hän miettii oikeastaan koko ajan yhtä ja samaa: miten tätä elämää tulisi elää?”

Kaiken keskellä Britt-Marie pyrkii etsimään omaa rooliaan ja tehtäväänsä maailmassa. Britt-Marie on ristiriitainen hahmo. Hänen tätimäinen olemuksensa ja järjestyksenihannointinsa tuo niin elävästi mieleen Backmanin Ove-hahmon, että paikoitellen Britt-Marien päätyminen esimerkiksi nuorisotyöntekijäksi tai jalkapallovalmentajaksi koettelee uskottavuuden rajoja. Humoristinen teos toki onkin, joten ehkä uskottavuuden metsästys ei ole romaania lukevalle olennaisinta.

Backmanille tuttuun tapaan romaanissa on paitsi komiikkaa myös tragiikkaa. Kiinnostavinta on yhteiskuntaluokkien ja varsinkin sukupolvien välisten erojen kuvaaminen, vaikka kokonaisuutena Backman liikkuukin kovin kepeillä vesillä, muutamien nauruntyrskähdyksien siivittämänä.

Osallistun kirjalla Helmet 2023 -lukuhaasteeseen #7 (kirja on klassikkoteos Ruotsista).

Fredrik Backman: Britt-Marie kävi täällä
Britt-Marie var här
Suom. Riie Heikkilä
2014, Otava
379s.
Kansi: –

Jätä kommentti