Liane Moriarty: Omena ei kauas putoa

Synkeänkepeitä perhedraamoja tehtaileva Liane Moriarty tarttuu romaanissaan tuttuun aiheeseen: ydinperheen salaisuuksiin ja päällisin puolin kiiltävän perhedynamiikan varjoisampaan puoleen.

Delaneyn perhe näyttää ulospäin täydelliseltä. Menestyksekästä tenniskoulua pyörittävällä pariskunnalla, Stanilla ja Joylla on neljä aikuista lasta ja makoisat eläkevuodet edessä. Sitten pariskunnan ovelle ilmestyy tuntematon pahoinpidelty tyttö. Pian Joy-äiti mystisesti katoaa. Moriarty kääntää katseensa jälleen perheen ja sen jäsen välisiin suhteisiin. Varsinkin Stan-isä ja Joyn aviomies vaikuttaa epäilyttävältä. Lapsilla, Loganilla, Amylla, Brookella ja Troylla on niin ikään omat ongelmansa. Myös perheen luokse vastikään tullut nuori tyttö herättää kysymyksiä.

Moriarty kutoo perhedynamiikan ympärille draamantäyteisen mutta samaan aikaan lämpimän humoristisen mysteerin, johon kiertyy ympärille myös perheen tennisbisnes. Aikatasoja on kaksi, välillä ollaan nykyajassa, välillä edeltävässä syyskuussa. Moriartyn kerronta on kepeästi kulkevaa ja arkisen nokkelaa, mutta erityisen mieleenpainuvaksi tarina ei päädy.

Liane Moriarty: Omena ei kauas putoa
Apple never falls
Suom. Helene Bützow
2022, WSOY
537s.
Kansi: Lee Motley, Getty Images

Jätä kommentti