Doris Lessing: Muutoksen aika

Doris Lessingin Väkivallan lapset -kirjasarjan viimeine osa päättää myös rhodesialaisen, valkoisen naisen, Martha Hessen tarinan. Viimeisessä osassa Martha elää itsenäisen naisen elämää Lontoossa. Sota on päättynyt ja samalla on päättynyt Marthan viimeisin liitto. Hän tutustuu Mark-nimiseen mieheen, jolla on kuitenkin mielenterveysongelmista kärsivä vaimo ja poika sekä huomionkipeä veljenpoika Paul.

Kaikki taistelevat vanhempiaan vastaan – on pakko. Jollei taistele, uppoaa.”

Marthan tarinaa seuratessa on luotu katsaus myös 1900-luvun naisen elinkaareen, erilaisten aikakausien, normien ja odotusten puristuksissa. Martha on aina ollut poliittisesti aktiivinen. Viimeiset vuodet tarkoittavat hänelle kuitenkin erityistä vapautumisen aikaa niin ihmissuhteiden kuin poliittisten vakaumistenkin osalta. Jo muutto pikkukaupungista suurkaupunkiin vapauttaa jotain Marthan sisällä.

Muutaman viikon hän oli ollut anonyymi, huomaamaton – vapaa. Ikinä ennen elämässään hän ei ollut kokenut tällaista vapautta.”

Lessing kuljettaa Marthan vapautumisen ajan rinnalla kuitenkin myös tarinaa Euroopasta, sen historiasta ja politiikasta. Yhteiskunnallisen ja henkilökohtaisen kietoutuminen yhteen onkin Lessingin kirjasarjassa ollut aina kiehtovaa.

Vaikea aika jatkui. Se ilmeni maailman eri puolilla monissa erillisissä tapahtumissa tai tapahtumasarjoissa, joiden yhteinen ominaisuus oli kauhu, järjetön kauhu. Näistä tapahtumista kertovia uutisia lukiessaan, kuunnellessaan, katsellessaan joutui epäuskon valtaan: tällainen barbaarisuus, tällainen raakuus ei yksinkertaisesti voinut olla mahdollista.”

Muutoksen aika tarjoaa arvoisensa päätöksen Lessingin kirjasarjalle.

Doris Lessing: Muutoksen aika
The Four-Gated City
Suom. Heidi Järvenpää
1986 (1969), Otava
718s.
Kansi: Jan Cervin

Jätä kommentti