Pascal Mercier: Sanojen paino

Pascal Mercierin Tammen Keltaisessa kirjastossa ilmestynyt teos vie kielen ja sanojen painavaan maailmaan. Sen päähenkilö on Simon Leyland -niminen brittiläinen kääntäjä, joka asuu Triesten kaupungissa Sveitsissä. Puolisonsa kuoleman myötä Leyland on ottanut hoitaakseen myös vaimoltaan jääneen kirjakustantamon. Sitten Leyland päätyy päänsärkyjen vuoksi lääkärin pakeille ja saa diagnoosiksi aivokasvaimen ja elinaikaa vain vähän.

Jokin kartassa häiritsi. Leyland sytytti valot huoneen kaikkiin lamppuihin. Mutta ei se se ollut. Kartta oli niin hiljaa. Niin ei tietenkään voinut sanoa kartasta, ja kuitenkin se oli oikea sana.”

Leyland valmistautuu kuolemaan ja palaa Britanniaan pohtimaan elettyä elämäänsä. Sitten hänelle selviääkin, että diagnoosi on ollut väärä ja lääkäri onkin katsonut toisten aivojen kuvia Leylandia tavatessaan. Kuoleman, pelon ja uusien mahdollisuuksien tematiikkaan sukeltaa tämä pohdiskeleva romaani, joka nojaa pitkälti Leylandin omaan sisäiseen maailmaan.

Romaani pohdiskelee sanojen ja kielen merkitystä, mutta jää tältä osin kuitenkin varsin ulkokohtaiseksi. Sinänsä juoni on kiintoisa, sillä kertaalleen menetettyjen ja yhtäkkiä uudelleen saatujen mahdollisuuksien ja elämän jatkoajan ajatus on kiehtova. Mercier päätyy kuitenkin filosofoimaan päähenkilönsä suulla loppujen lopuksi hieman latteasti, eikä romaani yllä niin syvälle, johon se kurkottelee.

Pascal Mercier: Sanojen paino
Das Gewicht Der Worte
Suom. Tuulia Tipa
2021 (2020), Tammi
570s.
Kansi: Markko Taina

Jätä kommentti