Juuli Niemi: Mahdottomia oletuksia

Eletään 2000-luvun alkua. Juho ja Nora tutustuvat bileissä, tupakkataulla parvekkeella. Juho työskentelee ohjaajana ja Nora on vastikään valmistunut asianajajaksi. Pari rakastuu toisiinsa ja romaani seuraakin heidän suhteensa kehittymistä. Epätavallisemman parisuhdetarinan romaanista tekee se, että Nora on 25-vuotiaana neitsyt.

No niin, aikaa lukea satuja on vain vähän, joten esitellään nyt Nora, joka kirjoitetaan yhdellä o:lla mutta sanotaaan kahdella.”

Seksuaalisuuden kysymykset ja neitsyys ongelmana – koska vaikka sitä ei alleviivaavasti sellaisena esitetä, luo se paljon kitkaa ja keskustelua pariskunnan välille – muodostavat rakkaustarinan ytimen. Niiden alla piilee kuitenkin syvempiä kysymyksiä ylipäätään oman itsen rakentumisesta, persoonallisuudesta ja itsetunnosta. Näiden teemojen käsittely on hienovaraisempaa mutta samaan aikaan kiinnostavampaa.

Juho katsoi Noraa ja

än yy tee nyt

lähdetään katolle huutamaan”

Nora ja Juho ovat luonteiltaan melko erilaisia ja siten hieman epätodennäköinen pari, mutta jokin heitä vetää toistensa suuntaan. Romaani sivuaa nuorten aikuisten taustoja aina yhteiskuntaluokkia ja perhesuhteita myöten. Sieltä etsitään selityksiä molempien käyttäytymismalleille ja persoonallisuuksille.

Tarinaa kerrotaan vuoroin Juhon ja vuoroin Noran kautta, mutta lukijaa puhuttelevan kaikkitietävän kertojan kertojanääni onkin sitten hieman vieraannuttavan viisasteleva.

Tärkeämpää on kertoa, että Nora saattaa kyllä herättää ihmisten kiinnostuksen, mutta sittten edessä on seinä. Ja melkein kaikki erehtyvät luulemaan, että seinä on kantava ja Noralla kaikki tarvittava seinän toisella puolella.”

Niemen romaani on monella tapaa perinteinen parisuhde ja aikalaiskertomus, jossa ei suuria käänteitä tapahdu. Omaleimaisuutta tuo harvemmin tämän kategorian kirjoissa käsitellyt teemat, ujous, epävarmuus ja neitsyys, mitkä saavatkin sen erottumaan joukosta edukseen.

Juuli Niemi: Mahdottomia oletuksia
2022, WSOY
384s.
Kansi: Riikka Turkulainen

Jätä kommentti