Rinna Saramäki: 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman

Ilmastonmuutos on raivannut tietään myös kirjallisuuden piiriin jo useamman vuoden ajan. Yhä enemmän aiheesta on alkanut versoa myös tietokirjoja. Arjen vinkkejä ympäristöystävällisempään elämään ei kuitenkaan ole liikaa tarjolla, joten innollaan aikanaan tartuin Rinna Saramäen kirjaan, joka lupaa 250 ilmastotekoa.

Saramäen teos perustuu ajatukseen, että tavallinen ihminen voi varsin paljon tehdä valintoja myös omassa arjessaan hillitsemään ilmastonmuutosta – tai ainakin olemaan kuormittamatta sitä enempää.

Teos keskittyy arkeen, joskin siinäkin varsin vaihteleviin osa-alueisiin. Puhutaan esimerkiksi vaatteiden hankinnasta ja toisaalta roskien lajittelusta. Puhutaan erilaisten talomuotojen ympäristövaikutuksista yhtäältä ja toisaalta jaellaan hyödyllisiä pienemmän mittakaavan vinkkejä, kuten esimerkiksi lastensynttäreiden lelunvaihtopiste. Puhutaan auton ympäristövaikutuksisista ja toisaalta kehotetaan tekemään elämäntapatestejä, jotka auttavat hahmottamaan oman arjen ja elämän suurimpia ilmastosyöppöjä. Saramäki kehottaa myös esimerkiksi tarkistuttamaan auton rengaspaineet tai pohtimaan matkareitti varsinkin viime vuosina yhä suositummaksi tullella ”maata pitkin” -konseptilla eli lentokoneen sijaan vähäpäästöisemmillä julkisilla kulkuneuvoilla. Teoksen sivuille on upotettu esimerkiksi maata pitkin -kartta.

Saramäki hyödyntää paljon tutkimustietoa ja selittää monimutkaisiakin mekanismeja esimerkiksi hiilipäästöihin liittyen. Neuvojen otsikot kulkevat ylätasoilla, kuten ”Hahmota mittakaava” tai ”Kohti ratkaisuja”. Lopussa on myös (mahdollinen) utopiaosio, joka on nimetty ”Kuvittele tulevaisuus” -otsikon alle.

Tervetuloa kirjan loppuun! Istu ihmeessä alas, ota kupillinen teetä ja hengähdä hetkeksi. Jutellaan vähän.”

Saramäen teos tarjoaa monia hyödyllisiä vinkkejä arkisiin ilmastotekoihin sekä paljon taustatietoa. Vinkkien lisäksi se auttaa hahmottamaan myös esimerkiksi poliittisen vaikuttamisen keinoja ilmastömyönteisemmän politiikan edistämiseksi. Paikoittain jutustelevan tyylin (kuten yllä olevassa esimerkissä) sekä toisaalta vaikeiden, tieteellisten ja monimutkaistenkin ympäristövaikutusten kuvaaminen muodostavat ajoittain hämmentävän kokonaisuuden. Kaikki vinkit eivät ole samanarvoisia tai tunnu ”tavallisen ihmisen” kokoisilta ratkaisuilta. Mutta ehkä se myös alleviivaa ongelman laajuutta ja sen ratkaisujen monimutkaisuutta: arkisilla valinnoilla voi kokea myös tekevänsä jotain, ehkä myös vaikuttaa, mutta aidosti vaikuttava suunnanmuutos edellyttää tavallisten ihmisten arkisten ratkaisujen lisäksi myös järeitä keinoja, joihin tavallinen ihminen voi vaikuttaa esimerkiksi poliittisilla vaatimuksilla.

Osallistun kirjalla Helmet 2023 -lukuhaasteeseen #10 (kirjassa on ohjeita tai neuvoja).

Rinna Saramäki: 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman
2020, Otava
188s.
Kansi: Tuuli Juusela

Jätä kommentti