Petra Forstén: Kadonneet tytöt

Petra Forsténin esikoisromaani kertoo tytöistä ja tyttöjen välisestä ystävyydestä. Sen keskiössä on Agnes, joka on ollut nuoruudessaan osa tyttöporukkaa, jonka muodostavat Agnesin lisäksi Misty, CC, Elle ja Honey. Sitten jotain on tapahtunut ja tytöt ovat lähteneet eri teille. Vuosia myöhemmin Agnes palaa kotikaupunkiinsa ja kutsuu vanhan Lauman koolle.

Tämä on tarina Laumasta, viidestä tytöstä ja yhdestä kesästä. Nyt lähes kahdenkymmenen vuoden jälkeen, kun aikaa on kulunut riittävästi muttei liikaa, palaan tänne ja toivon, että asiat voioivat olla niin kuin ne olivat silloin, ennen kuin mikään muuttui.”

Forstén sukeltaa tyttöporukan sisäiseen vallankäyttöön ja dynamiikkaan sukkelasti. Tarve kokea kuuluvansa jonnekin on nuorella Agnesilla vahva ja Laumasta hän löytää ystävyyttä ja ymmärrystä. Samalla porukan luomat paineet ja kontrolli tulevat esille. Tyttöporukalla on tiukka ote Agnesista ja se saa tämän tekemään lähes mitä vaan. Tarina kietyy kadonneen tytön, Margitin, tarinan ympärille.

Alusta asti Lauma oli tehnyt minuun suuren vaikutuksen. Heidän tapansa olla olemassa. He näyttivät siltä kuin mikään ei saisi heitä pois tolaltaan.”

Forstén kuvaa tiiviin jännitteisesti varsinkin tyttöporukan sisäisiä suhteita ja nuoruuden itsetuntemuksen hauraita kohtia. Tyttöporukalle tärkeintä on, ettei tule tylsää hetkeä. Leikki jatkuu loppuun asti, sillä aikuiset aina lopettavat leikin. Myös tarinassa on jännitteisyyttä ja Forstén pitää sitä taitavasti yllä loppuun asti.

Petra Forstén: Kadonneet tytöt
2022, WSOY
270s.
Kansi: Anna Makkonen

Jätä kommentti