Tone Schunnesson: Päivät, päivät, päivät

Bibs on entinen bloggaaja ja tositv-tähti, joka on hiipuneen uransa myötä tilanteessa, jossa elämästä puuttuu muunkinlaista sisältöä. Pudotus suosion korkeuksista on jyrkkä. Bibsin elämässä niin raha-asiat kuin ihmissuhteet sakkaavat pahasti. Bibsin poikaystävä Baby jättää hänet, mikä saa Bibsin entisestään tolaltaan. Hetken mielijohteesta hän päättää syyttää tätä raiskauksesta ja ajautuu valheensa myötä entistä syvempään sotkuun. Epätoivoissaan Bibs yrittääkin vetää alhoonsa muut mukanaan.

Schunnessonin romaani iskee varsin ajankohtaiseen teemaan, somejulkisuuteen ja sen tähdenlentomaiseen olemukseen. Voit olla suosittu ja tähti hetken, mutta mitä sen jälkeen? Koulutuksen ja osaamisen taso sometähdellä vaihtelee, jos sellaista pääomaa ei ole, voi tiputuskin tapahtua tyhjän päälle. Somemaailmassa todellisuus on helppoa saada näyttämään sellaiselta kuin sen haluaa näyttävän, mutta todellisessa elämässä mokien, huonojen päivien tai ongelmien peittely ei sujukaan aivan perus-filttereitä käyttäen.

Jotkut naiset eivät ole valoa joka palaa kiven läpi. Jotkut naiset ovat toisenlaista valoa, tavallista. Mutta en minä, pankaa minut kiven alle. Minä sulatan sen.”

Schunnessonin romaani ja erityisesti päähenkilö Bibs on omalla tavallaan anteeksipyytelemätön ja härski, mikä tekee kokonaisuudesta jopa raikkaan. Tarina tuo mieleen useitakin nuorehkoja (joskin Schunnessonin päähenkilö lähestyy neljääkymppiä) naisia kuvaavia nykyromaaneja, kuten vaikkapa Raven Leilanin Kiilto-romaanin, joissa seurataan monella tapaa epätäydellisiä mutta samaan aikaan huikean asenteen omaavia, itsevarmoja naisia.

Tone Schunnesson: Päivät, päivät, päivät
Dagarna, dagarna, dagarna
Suom. Katriina Huttunen
2022 (2020), Johnny Kniga
228s.
Kansi: Tero Ahonen

Jätä kommentti