Salla Simukka: Tästä kaikki alkaa

Salla Simukan romaanin keskiössä on pariskunta Nova ja Isla, joilla on takanaan jo pitkä parisuhde. Pariskunta on ostanut yhdessä talon metsän laidalta koronakriisin iskettyä. Talo on monella tapaa täydellinen, mutta parisuhteessa sen sijaan on kytenyt jo pitkään.

Sitten tuli pandemia. Lentoliikenne väheni. Ylipäänsä matkustamisesta karisi luksus ja rennon lomailun tunnelma, kun jokainen ulkomaanmatka oli äkkiä potentiaalinen mahdollisuus saada virustauti ja levittää sitä.”

Tarinan alussa pariskunta päätyy pitkän keskustelun siivittämänä eroamaan. Yhdessä nukutun yön jälkeen Isla käyttäytyy kuitenkin kuin ei muistaisi koko keskustelua, kuin mikään ei olisi muuttunut.

Joissain eroissa hän oli menettänyt ravintoloita ja kahviloita. Yhden entisen mukana jopa kokonaisen kaupungin, jossa he olivat viettäneet viikonlopun riidellen niin autaumuksella, että kitkerät kommentit olivat jääneet asumaan kadunkulmauksiin ja puistoihin.”

Tästä omituisesta asetelmasta alkaa keriytyä auki tarina, johon Simukka tuo taitavasti mukaan kauhuelementtejä. Nova on palkittu kuvittaja, joka on alkanut vastikään työskennellä projektin parissa, joka linkittyy suomalaisen kansanperinteen kauhukuvastoon.

Nova tietää, että hänessä on sisällä pimeyksiä, joita kohti hän ei ole uskaltanut itsekään katsoa. Jokaisessa ihmisessä on. Ne ovat tummavetisiä lampia, eksyttäviä ikimetsiä, jään pinnan alla vellovaa pohjatonta merivettä, ikuisia varjoja. Nova pelkää mitä tapahtuisi, jos hän joskus avaisi sisältään kaikki pimeän ovet. Katoaisiko hän mustuuteen?”

Todellisuus ja mielikuvitus alkavat sekoittua. Mukaan kiertyvät parisuhteen päättymisen, menettämisen ja surun teemat. Taustalla velloo pandemia, joka on vielä monilla meistä vahvassa muistissa. Epäusko, kyvyttömyys hyväksyä todellisuutta ja pelko limittyvät kiinnostavaksi kokonaisuudeksi.

Simukka ammentaa tarinassaan kansantaruista, mielikuvituksesta, fantasiasta ja goottilaisesta kauhuperinteestä. Samalla se on omaperäinen parisuhde- ja erokuvaus, jossa on mukana ihan perusarkeakin. Luonto ja tilallisuus ovat vahvasti mukana kerronnallisina elementteinä tässä vahvatunnelmaisessa, kiehtovassa tarinassa.

Salla Simukka: Tästä kaikki alkaa
2022, Tammi
169s.
Kansi: Sanna Mander

Jätä kommentti