Elizabeth Strout: Voi William!

Myös ”Olive, taas” -nimisen kirjan kirjoittaneen Elizabeth Stroutin tapauksessa ”Voi William!” ei ole niinkään outo romaanin nimi, joskin huvittava sellainen. Stroutin romaanin päähenkilö on tuttu parista aiemmastakin hänen tarinastaan, Lucy Barton -niminen amerikkalainen kirjailija. Tällä kertaa Lucy haluaa kertoa lukijalle hänen ensimmäisestä aviomiehestään ja lastensa isästä Williamista, joka on nyt seitsenkymppinen ikääntyvä mutta vetreä mies ja johon Lucylla on eräänlainen lempeyden ja säälin sekoittama suhde.

Lucyn ja Williamin välinen liitto on päättynyt jo aikaa sitten, mutta kesti aikanaan pitkään, joten hänestä on luonnollisesti muodostunut Lucylle tärkeä henkilö. Williamin jälkeen Lucy on avioitunut uudestaan David Abrahamson -nimisen miehen kanssa (jonka kanssa he olivat Lucyn mukaan kuin luodut toisilleen), mutta jäänyt leskeksi. William puolestaan on avioitunut tahollaan kahdesti.

Lucyn ja Williamin suhde on säilynyt jollaintapaa elossa avioliiton päättymisen jälkeen, eritoten lasten vuoksi. Nyt William on alkanut kärsiä painajaisista ja valittaa niistä Lucylle. Williamin unista alkaa avautua tarina, joka paljastaa jotain myös hänen menneisyydestään. Samalla Lucy saa mahdollisuuden kurkistaa paitsi Williamin elämään myös omaan, köyhään ja koettelevaan lapsuuteensa ja muistoihinsa.

Stroutin romaani on kotoisa ja näennäisen arkinen perhekuvaus. Hänen lempeän tarkkanäköiset havaintonsa ihmisistä, avioliitoista ja perheistä sekä nokkela dialogi kuitenkin tekevät tarinasta viehättävän.

Elizabeth Strout: Voi William!
Oh William!
Suom. Kristiina Rikman
2022, Tammi
226s.
Kansi: Laura Lyytinen

Jätä kommentti