Herman Koch: Pääosassa Sophia

Hollantilaisen Herman Kochin päähenkilöt tuppaavat olemaan keski-ikäisiä miehiä, joille tapahtuu – usein pyytämättä ja yllättäen – jotakin erikoista. Jälleen Kochin päähenkilö on keski-ikäinen mies, tällä kertaa elokuvaohjaaja Stanley Forbes. Hän alkaa tehdä elokuvaa, johon haluaa ystävänsä 17-vuotiaan tyttären Sophian näyttelemään pääosaa. Sophia ei ole näyttelijä ollenkaan, mutta Stanley on täysin lumoutunut tytöstä ja on varma, että juuri Sophia voi tehdä hänen Hollannin comeback-elokuvastaan menestyksen.

Sophia päätyy elokuvaan näyttelemään, mutta hänen vastanäyttelijäkseen tulee suosittu näyttelijä Michael Bender. Stanley, joka on tähän asti vakuuttanut isällistä suhdettaan Sophiaan, alkaa tuntea myös mustasukkaisuuden tunteita. Sen myötä ohjaaja joutuu pohtimaan omaa elämäänsä niin taidekentällä kuin miehenäkin.

Kochilla on taito kuroa jännitystä äärimmilleen silloinkin, kun ei varsinaisesti juonellisesti tapahdu isoja asioita. Tällä kertaa tarina kuitenkin alkaa viipyilevästi, jopa hieman laiskasti. Tavallistakin pidempään Koch tuntuu hivuttelevan tarinan kaarta ylemmäs kohti jännittävää kohtaa, antaen ymmärtää, että jotain merkittävää olisi tapahtumassa. Lopputulos kuitenkin lässähtää ja kääntyy pettymykseksi.

Näyttää siltä, että romaani kertoo keski-ikäisestä, irstaasta taiteilijamiehestä, joka hekumoi 16-vuotiaan tytön kustannuksella, mikä on jo lähtökohtaisesti metoo-aikakaudella varsin riskialtis asetelma. Kochin lukijafani haluaa uskoa ja odottaa, että asetelma kääntyisi jollain tapaa tätä kliseistä asetelmaa vastaan ja onnistuisi yllättämään. Tavallaan selityksiä saadaankin romaanin loppupuolella, mutta kokonaisuus jää silti haljuksi. Kuin se yrittäisi sanoa enemmän kuin sanottavaa onkaan.

Herman Koch: Pääosassa Sophia
Een film met Sophia
Suom. Mari Janatuinen
2021, Siltala
259s.
Kansi: ei mainittu

Jätä kommentti