Colson Whitehead: Nickelin pojat

Colson Whiteheadin romaani kulkee 1960- ja 1970-luvun Yhdysvalloissa. Se kuvaa Floridassa todellisuudessakin sijainneen Nickelin koulukodin nuorten elämää rasismin ja raa’an väkivallan alla. Koulukodissa rotukysymys oli vahvasti läsnä ja mustat ja valkoiset pojat eroteltiin tiukasti omille puolilleen. Samalla heitä kohdeltiin hyvin epätasa-arvoisesti. Tätä todellisuutta Whitehead kuvaa mustien poikien näkökulmasta.

Valkoiset pojat saivat erilaisia mustelmia kuin mustat, ja he sanoivat taloa Jäätelötehtaaksi, koska sieltä sai kaikenvärisiä mustelmia. Mustat pojat sanoivat sitä Valkoiseksi taloksi, koska se oli virallinen nimi eikä kaunistelu ollut tarpeen. Mutta Valkoisen talon laki koski heitä kaikkia.”

Romaanin kehyskertomuksessa arkeologiset kaivaukset vuosikymmeniä koulukodin toiminnan jälkeen löytävät alueelta hautausmaita, jotka paljastavat kaltoinkohdeltujen nuorten ruumiita. Löydös saa koulukodin kasvatti Curtis Elwoodin palaamaan vanhoihin maisemiin ja kertomaan tarinaansa nuoruudestaan. Curits on joutunut lapsena isoäitinsä hoivista koulukotiin epäonnisten sattumusten myötä. Curtis on fiksu ja haaveilee kouluttautumisestakin, mutta koulukodin arki lyö kirjaimellisesti vasten kasvoja.

Whitehead kuvaa synkkää väkivaltaa, alistamista ja sumeilematonta rasistista vallankäyttöä suoraan ja raa’asti. Valtajärjestelmän mielivaltaiset nyanssit tulevat sivujen läpi eläväisesti lukijan iholle. Whitehead tavoittaa kerronnallaan hyvin nuorten poikien väliset suhteet ja selviytymisen keinot karmeassa tilanteessa. Samalla hän palastelee taitavasti Yhdysvaltojen synkkää historiaa.

Osallistun kirjalla Helmet 2024 -lukuhaasteeseen #3 (Pulitzer-palkinnon voittanut kirja).

Colson Whitehead: Nickelin pojat
The Nickel Boys
Suom. Markku Päkkilä
2020 (2019), Otava
222s.
Kansi: Oliver Munday

Jätä kommentti