Maylis De Kerangal: Sillan synty

Kuvitteellinen Cocan kaupunki Kaliforniassa. Kaupunkia halkoo suuri joki, jonka yli ollaan rakentamassa siltaa paitsi yhdistämään kaupunginosat myös mahdollistamaan vilkas liikennöinti joen yli. Silta saa rahoitusta Dubaista asti ja niinpä siltaa ryhtyy rakentamaan valtava joukko työläisiä eri puolilta maailmaa. Tämä valtava kuvitteellinen siltatyömaa on ranskalaisen Maylis De Kerangalin romaanin näyttämö.

Romaani kuvaa silahankkeen ympärillä pyörivää sekalaista joukkoa, johon kuuluu monentaustaisia rakentajia ja koneenkäyttäjiä, insinöörejä, nuoria rakennusmiehiä sekä siltahankkeen vastustajiakin. Työmaa sulauttaa sisäänsä monentaustaisia ja monenlaisista lähtökohdista ponnistavia ihmisiä. Se kuvaa näiden eritaustaisten ja -motiiveisten ihmisten yhteentörmäystä ja siitä syntyviä tilanteita. Samaan aikaan se toimii allegoriana kokoaan suuremmille ilmiöille.

Romaani kuvaa esimerkiksi globaalien työmarkkinoiden lainalaisuuksia. Se, että sillan rahoitus tulee Dubaista on suoran epäsuora viittaus, joka tuo mieleen esimerkiksi Lähi-idän siirtotyöläisten surkeissa oloissa rikkaille rakentamat palatsit ja urheilukilpailut. Siltahankkeen ympärillä käsitellään myös ympäristökysymyksiä ja ylipäätään kaupunkisuunnittelun valintoja.

”John Johnson, tunnetaan myös nimellä Boa, on keskimittainen mies, ei ruumiinkarvoitusta, painonnostajan ylävartalo ja kiinalaistyyppinen hipiä, jykevä niska, tuuheat kulmakarvat pienten ja kapeiden silmien yllä, olemattomat huulet, terävät hampaat, harmahtava kieli. Johtanut Cocan kaupungintaloa tammikuusta 2005 lähtien.”

De Kerangalin romaanilla on siis kunnianhimoisia teemoja käsiteltävänään. Niiden parissa se luovii luontevasti. Erityisen mieleenpainuvaa on kuitenkin romaanin kieli, joka on rikasta ja kekseliästä. Kirjailija käyttää muun muassa paljon rakentamiseen liittyvää erikoissanastoa, joista suomentajakaksikko Keynäs ja Partanen suoriutuvat mallikelpoisesti.

De Kerangal onnistuu kirjassaan kasvattamaan pienestä suurta ja kuvaamaan aikakausia ja ilmiöitä kiitettävän hienovaraisesti, vailla pakotettua valistamista.

Maylis De Kerangal: Sillan synty
Naissance d’un pont
Suom. Ville Keynäs ja Anu Partanen
2022 (2010), Siltala
287s.
Kansi: Anna Makkonen

Jätä kommentti