Emmi-Liia Sjöholm: Virtahevot

On kesäinen yö kaupungilla. Touko ja Eevis istahtavat kalliolle juttelemaan – ja siinäpä se. Sjöholmin romaani kiertyy käytännössä pelkästään tämän kahden ihmisen keskustelun ympärille. Dialogivetoisessa romaanissa Touko ja eevis käyvät läpi parisuhteitaan, rakkautta, ystävyyksiä, kohtaamisia, ajatuksiaan,

Siis hengasin tosi paljon vaan miesten kaa. Jotenki se alko siitä kun kaveritki alko saada lapsia ja vaan luonnostaan jotkut tyttöjen ja poikien illat lisäänty. Enne” [Touko]

Päähenkilöt ovat leimallisesti keskiluokkaisia ja modernin maailman kasvatteja, joiden ajatukset ja ongelmat ovat kaupunkilaisten nuorten aikuisten sellaisia. Dalogi on puhekielistä ja luontevaa.

Dialogivetoisuus tuo mieleen näytelmän ja äänikirja edellä se lienee tehtykin. Näin vahva kahdenväliseen keskusteluun nojaava tarina onkin kirjoitettuna romaanina erikoisuus.

Vaikka romaanissa itsessään ei sinänsä juuri tapahdu, on Sjöholmin päähenkilöiden dialogi sinänsä melko vangitsevaa. Se on toisaalta myös hieman kliseistä. Vaikka romaani kirjoitettunakin pitää melko hyvin lukijan mukanaan ja vaikka sen muoto toimii omanlaisenaan kuriositeettina, ei siinä erityisiä klassikon aineksia ole.

Emmi-Liia Sjöholm: Virtahevot
2022, Kosmos
255s.
Kansi: Viivi Prokofjev

Jätä kommentti