Useita kirjoittajia: Neiti Marplen jäjillä

Agatha Christien klassikkoetsivät ovat saaneet jatkaa elämää myös muiden kirjoittajien kynien kautta. Tunnetuin lienee Sophie Hannah, joka on jo useamman dekkarin verran puhaltanut uutta eloa Christien tunnetuimman salapoliisin, Hercule Poirotin, seikkailuihin.

Nyt käsittelyyn päätyy Christien toinen ikoninen etsivä, Neiti Jane Marple. Hänelle uusia salapoliisikertomuksia ovat kynäilleet 12 Iso-Britannian nykykirjailijaa, kiinnostavasti kaikki naisia. He ovat Naomi Alderman, Leigh Bardugo, Alyssa Cole, Lucy Foley, Elly Griffiths, Natalie Haynes, Jean Kwok, Val McDermid, Karen M. McManus, Dreda Say Mitchell, Kate Mosse ja Ruth Ware. Kirjailijoista vain Elly Griffiths ja Ruth Ware olivat itselleni ennestään tuttuja. Molemmat ovat ihastuttaneet vetävillä dekkaritarinoillaan. Kumpikaan heistä ei tarinallaan kuitenkaan lukeutunut parhaimpien joukkoon tässä kokoelmassa. Lopussa lukija pääsee tutustumaan kirjoittajiin lyhyissä esittelykappaleissa.

Nämä 12 kirjailijaa ovat luoneet monenlaisia seikkailuja Neiti Marplelle pääosin kunnioittaen Christien luoman hahmon perinnettä. Takakansi lupaa kirjailijoiden lisäävän omia mausteitaan klassisen romaanihahmon tarinoihin, mutta pääosin kertomukset ovat uskollisia esikuvalleen.

Neiti Marple on harmittoman pienen mummon valepukuun naamioituva, veitsenterävä salapoliisi – tähän ristiriitaan kiteytyy hänen viehätyksensä. Tarinoissa seikkailee Marplen lisäksi usein hänen veljenpoikansa Raymond. Marple seikkailee tarinoissa niin kotipuolessa St Mary Meadsin kylässä kuin maailmallakin: esimerkiksi New Yorkin Broadwaylla ja Singaporesta lähtevällä valtamerilaivalla. Tuttuja elementtejä ovat esimerkiksi se, miten arkinen askare, kuten neulominen eräässä kokoelman tarinoista, auttaa Marplea selvittämään rikoksen. Myös kasveilla ja hedelmillä on usein osansa varsinkin murhakeinoina myös Christien perinteisissä tarinoissa. Parhaimmistoon tämän kokoelman tarinoista lukeutuukin teksti, jossa eksoottinen hedelmä näyttelee pääosaa.

Klassikon uudelleendramatisoinneissa on sudenkuoppansa. Kokoelman perusteella tuntuu, että harva kirjailija uskaltaa lähteä keikuttamaan klassikon venettä liiemmin. Vertailun vuoksi käy esimerkiksi Shakespearen näytelmistä tehdyt nykykirjailijoiden uudelleenversioinnit, joissa on selvästi rohkeammin viety klassinen tarina uusille näyttämöille ja henkilöille. Ehkäpä Christien hahmot ovat jo ennestään niin vahvoiksi rakennettuja, että niiden muokkaaminen ylittäisi jonkin pyhän rajan. Silti Christien dekkareiden ystäville on hauskaa, että uusia tarinoita rakastettujen hahmojen parissa vielä saadaan lukea.

Osallistun kirjalla Helmet 2024 -lukuhaasteeseen #15 (kirja, jolla on vähintään kolme tekijää).

Useita kirjoittajia: Neiti Marplen jäjillä
Marple: Twelve new stories
Suom. Saara Pääkkönen
2022, WSOY
366s.
Kansi: Holly Ovenden

Jätä kommentti