Elizabeth Acevedo: Maata jalkojen alle

Säeromaanit ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan. Elizabeth Acevedo on kunnostautunut lajityypissä aiemmin itsekin, myös Runoilija X oli muodoltaan säeromaani.

Acevedon tämänkertainen kertomus on tarina kahdesta teinitytöstä. Camino Rios asuu Dominikaanisessa tasavallassa ja haaveilee lääketieteen opinnoista New Yorkissa. New Yorkissa asuu puolestaan Yahaira Rios -niminen tyttö, joka on taitava shakinpelaaja ja joka elää kauneusalan yrittäjä-äitinsä kanssa. Isä matkustaa New Yorkin ja Dominikaanisen tasavallan välillä bisnestensä perässä.

Kun isä kuolee lento-onnettomuudessa, saavat tytöt tietää olevansa sisaruksia. Isällä on ollut kaksi perhettä eri mantereilla. Järkyttävä tapahtuma yhdistää Caminon ja Yahairan, mutta nostaa pintaan myös kipeitä salaisuuksia ja tunteita.

Acevedo kuljettaa tarinaa vuoroin molempien tyttöjen näkökulmista. Tekstissä on paljon puhekielisyyttä ja varsinkin Caminon osalta myös espanjankielisiä ilmauksia. Kieli on soljuvaa ja luontevaa päähenkilöilleen.

Juoni itsessään on toki melko epäuskottava ja paikoin kliseinenkin. Säeromaanin muoto ja teini-ikäisten tyttöjen sielunmaiseman herkkävireinen tulkinta kuitenkin vakuuttavat.

Elizabeth Acevedo: Maata jalkojen alle
Clap when you land
Suom. Leena Ojalatva
2021 (2020), Otava
424s.
Kansi: –

Jätä kommentti