Orhan Pamuk: Ruttoyöt

Turkkilaisen Orhan Pamukin romaanissa eletään 1900-luvun alussa kuvitteellisella Mingerin saarella. Ruttoepidemia on eristänyt Välimerellä sijaitsevan saaren muusta maailmasta ja sen asukkaat karanteeniin. Saarta hallitsee sulttaani, jonka käskyihin kaikki saaren asukkaat eivät kuitenkaan halua alistua. Seuraa murha, jonka selvittäminen on yksi Pamukin romaanin juonellisista säikeistä.

Mutta jotkut, etenkin nuoret muslimilääkärit, olivat sitä mieltä, että länsimaalaiset liioittelivat väitettä poliittisista syistä ja käyttivät sitä hyväksi sortaakseen Euroopan ulkopuolisia kansoja ja valtioita niin älyllisesti, henkisesti kuin sotilaallisestikin.”

Romaani ei kuitenkaan keskity pelkästään jännitysjuoneen vaan kurkottelee laajemmalle. Se tuo mieleen koronapandemian ja sen erilaiset yhteiskunnalliset ja sosiaaliset ulottuvuudet. Pamukin yhteisössä eri kulttuureja, uskontoja ja poliittisia näkemyksiä edustavat joutuvat ruttoepidemian myötä törmäyskurssille.

Kaikkiin kouluihin määrättiin loma. Asiasta ei syntynyt edes keskustelua. Suurin osa perheistä ei muutenkaan voinut lähettää lapsiaan kouluun.”

Yli 800-sivuinen teos kulkee välillä raskain vedoin. Se sisältää paljon historiatietoa ja vertauskuvia Euroopan ja Turkin historiaan, vaikka sijoittuukin kuvitteelliseen yhteisöön. Kielellisesti ja kulttuurisesti runsas teos on kuitenkin kerronnaltaan ja teemoiltaan rikas kokonaisuus.

Orhan Pamuk: Ruttoyöt
Veba Geceleri
Suom. Tuula Kojo
2023 (2021), Tammi
818s.
Kansi: Markko Taina

Jätä kommentti