Saija Kuusela: Katse

Suomalaisen Saija Kuuselan esikoisdekkari sijoittuu Pohjois-Norjaan, Djarneby-nimiseen pikkukylään. Paikallisesta purosta löytyy miehen ruumis, jolta on poistettu silmät. Tarinan päähenkilö on aiemmin profiloijana työskennellyt Nea Guttorm, joka ryhtyy kollegoineen selvittämään rikosta.

Nean henkilön traumaattista taustaa tuodaan esille vähitellen. Käy ilmi, että Nea on saamelaistaustainen, mutta hänen äitinsä on aikanaan jättänyt perheensä. Hänellä on taustallaan myös traumaattinen avioliitto.

Varsinainen kuriositeetti dekkarissa on kuitenkin Nean yliluonnollinen kyky, hänellä on eräänlaisia selvännäkijän lahjoja. Hän näkee asioita, mitä muut eivät näe, mikä tietenkin auttaa häntä lopulta selvittämään rikoksia.

Kuuselan dekkari on teemansa ympärille rakennettu koherentti ja jännitteen hyvin ylläpitävä paketti. Yliluonnolliset elementit koettelevat toki uskottavuuden rajoja, mutta menevät tässä kontekstissa jonkinlaisen pohjoisen eksotisoinnin piikkiin – ei välttämättä hyvä tai huono sinänsä, mutta suomalaisdekkariksi ainakin persoonallinen sarjanavaus.

Osallistun kirjalla Helmet 2024 -lukuhaasteeseen #23 (suomalainen dekkari).

Saija Kuusela: Katse
2021, Tammi
352s.
Kansi: Sanna-Reeta Meilahti, Shutterstock

Jätä kommentti