Alex Schulman: Malman asema

Ruotsalainen Alex Schulman on tullut tunnetuksi erityisesti omaa perhehistoriaansa penkovista, henkilökohtaisista ja rankoistakin autofiktiivisistä romaaneista. Niissä hän ei juuri ole säästellyt sen enempää perheenjäseniään kuin itseäänkään. Malman aseman keskiössä on niin ikään perhe, mutta tällä kertaa ei hänen omansa.

Tarinan keskiössä on Harriet-niminen tyttö, joka matkustaa junalla isänsä kanssa. Vuosia myöhemmin samassa junassa istuu Harriet miehensä Oskarin kanssa. Lopussa samassa junassa istuu Harrietin ja Oskarin aikuiseksi kasvanut tytär Yana. Kaikkien määränpää on Malman asema. Malmassa odottaa viesti, joka linkittää henkilöitä yhteen ja tarjoaa myös lukijalle vastauksia.

Schulmanin romaani on tarina perhesalaisuuksista ja valinnoista. Eri tarinoiden kautta tulee pikkuhiljaa esille tragedioita, jotka ovat heittäneet varjonsa henkilöiden elämiin, jokaiseen omalla tavallaan. Se kertoo erojen ja rakkaussuhteiden vaikutuksista, lasten ja vanhempien välisistä suhteista, ylisukupolvisista traumoista, köyhyydestä ja hylkäämisistä. Tarina kulkee eri henkilöiden näkökulmista kerrottuna. Rakenteellisesti romaani hyppii eri aikajaksojen välillä, mikä vaatii lukijalta tarkkaavaisuutta. Romaanissa ollaan niin tiivisti junassa ja juna-asemilla, että tarinat uhkaavat välillä sekoittua keskenään. Silti lopussa palaset loksahtelevat kauniisti, joskin surullisesti, yhteen.

Alex Schulman: Malman asema
Malma station
Suom. Jaana Nikula
2022, Otava
295s.
Kansi: Sara R. Acedo

Jätä kommentti