Elisa Shua Dusapin: Sokcho talvella

Ranskalais-korealaisen Elisa Shua Dusapinin esikoisromaani näki päivänvalon Ranskassa jo vuonna 2016. Sen päähenkilö on nuori nainen, joka työskentelee hotellissa Sokchon merenrantakylässä Etelä-Koreassa, lähellä Pohjois-Korean rajaa. Sokcho on suosittu lomakylä kesäisin, mutta talvisin paikka hiljenee tyystin turisteista.

Eräänä päivänä hotelliin tulee vieraaksi ranskalainen sarjakuvapiirtäjä, johon kertoja tutustuu. Sarjakuvataiteilija Yan Kerrand piirtää sarjakuvaa Sokchosta ja kertoja toimii eräänlaisena oppaana kylään.

Raastoin retikkaa, sekoitin mausteet, riisiviinietikan ja soijakastikkeen, sitten valitsin ison keramiikkalautasen. Siinä oli helmiäisupotus, lentäviä kurkia. Asettelin fugun palaset sille. Ne olivat niin ohuita, että niitä olisi voinut luulla höyheniksi, vain vähn ilmaa kiinteämmiksi. Helmiäiskuvio hohti niiden läpi. Olisin halunnut että äiti näkee sen.”

Romaanin tunnelma on viipyilevä ja eteerinenkin. Taustalla häilyvät myös yhteiskunnallispoliittiset käänteet, mutta ne eivät tule tarinan etualalle. Samaan aikaan romaani keskittyy kuvailemaan pieteetillä esimerkiksi korealaisia ruokia ja muutenkin miljöön yksityiskohtia. Kieli on yksityiskohtien kuvauksessa kaunista ja kuulasta. Vaikka tunnelma on rauhallinen, pinnan alla väreilee jännite, joka heijastuu päähenkilöiden keskinäiseen kanssakäymiseen.

Pohjimmiltaan romaani pureutuu vieraantuneisuuden ja yksinäisyyden teemoihin. Päähenkilö kokee paljon ulkopuolisuutta myös suhteessa omiin läheisiinsä. Vieras sarjakuvapiirtäjä tulee kuvioon tuomaan päähenkilölle kaivattua peiliä todellisuuteen.

Elisa Shua Dusapin: Sokcho talvella
Hiver à Sokcho
Suom. Anu Partanen
2023 (2016), Siltala
148s.
Kansi: Luke Bird / Tuula Mäkiä

Jätä kommentti