Karina Sainz Borgo: Kolmas maa

Angustias-niminen nainen saapuu Mezquite-nimiseen kylään miehensä ja kuolleiden kaksosvauvojensa kanssa. Liikkeelle pariskunnan on saanut köyhyys ja pako kaiken syövältä kulkutaudilta. Uudessa kotikylässä naiset myyvät henkensä pitimiksi itseään ja huumekauppiaat rellestävät.

Angustias kuulee hautausmaasta, jota hoitaa salaperäinen ja pahamainen nainen Visitación. Angustias haluaa, että hänen vauvansa haudataan tuolle hautausmaalle. Se ei osoittaudu helpoksi vaan Angustias ja Visitación joutuvat tappelemaan monenlaisia voimia vastaan.

Vitsaus ja sade tulivat käsi kädessä niin kuin huonot enteet aina. Kaskaat lakkasivat laulamasta ja taivaalle tiivistyi pölykasvannainen, josta alkoi ryöpytä ruskeita vesipisaroita. Toisin kuin aiemmin kokemamme vastoinkäymiset, tämä repi muistomme ja toiveemme riekaleiksi.”

Venezuelalaistaustaisen Sainz Borgon romaani on synkkä kuvaus latinalaisamerikkalaisen köyhän maan olosuhteista, jossa rikollisuus, kurjuus ja kuolema kävelevät käsi kädessä. Romaanin tunnelma on synkkä ja toivonpilkahduksia on kaiken kaikkiaan vähän. Pienet valonvälähdykset ylläpitävät tarinaa, jonka kammottavakin maailma herää Sainz Borgon varmalla kerronnalla kiehtovasti näkyviin.

Karina Sainz Borgo: Kolmas maa
El tercer país
Suom. Satu Ekman
2021, Aula & co
272s.
Kansi: Sanna-Reeta Meilahti

Jätä kommentti