Richard Powers: Hämmästys

Yhdysvaltalainen Richard Powers on kunnostautunut erityisesti laajojen epookkimaisten ja vahvan ympäristötietoisten romaanien kirjoittajana. Hämmästys-romaanin päähenkilö on Robin, erityisherkkä ja eräänlaisesta keskittymishäiriöstä kärsivä 9-vuotias poika. Häntä kasvattaa isä Theo, joka on astrobiologi. Äiti, joka on työskennellyt eläintensuojelun parissa, on kuollut. Isä kertoo poikansa tarinaa.

Vahvasti isän ja pojan suhdetta kuvaava teos käsittelee Theon pyrkimystä tasapainoilla oman työnsä ja isyytensä kanssa erityistarpeita vaativan lapsen kanssa. Kun Robinille meinataan määrätä lääkitystä, Theo keksii vielä yhden keinon auttaa poikaansa. Robin päätyy osaksi aivotutkimusta, jossa hän pääsee tuntemaan äitinsä säilytettyjä tunteita. Niiden tavoitteena on opettaa Robinia säätelemään omia tunteitaan. Robin on aikanaan ollut erityisen läheinen äitinsä kanssa ja omalaatuisen terapiamuodon myötä hän alkaa myös muistuttamaan äitiään monella tapaa.

Powers kuvaa romaanissaan koskettavasti paitsi vanhemmuutta myös ekologista kriisiä. Teema on läsnä monella tavalla. Theo on itse avaruustutkija ja hänen edesmennyt vaimonsa työskennellyt eläintensuojelun parissa. Robin on niin ikään kiinnostunut luonnosta ja käy osoittamassa mieltään eläintein oikeuksien puolesta. Powers käsittelee luonnon monimuotoisuutta ja maapallon elinkelpoisuutta monesta eri näkökulmasta. Myös politiikka näyttelee osaansa romaanissa ja onpa tarinassa myös varsin tutunoloinen öykkäripresidenttikin mukana.

Powersin huoli maapallosta välittyy romaanista selvästi. Vanhemmuuden teema tulee osaksi tarinaa luontevasti ja teos muotoutuu kauniiksi kokonaisuudeksi.

Richard Powers: Hämmästys
Bewilderment
Suom. Antero Tiittula
2022, Gummerus
367s.
Kansi: ei mainittu

Jätä kommentti