Ian McEwan: Opetukset

Brittiläisen Ian McEwanin tuorein teos vie toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan. Nuori Roland Baines kokee sisäoppilaitoksessa jotain järisyttävää ja traumatisoivaa, joka jättää häneen jälkensä vuosikymmeniksi asti. Käy ilmi, että Roland on joutunut soitonopettajansa Miriamin hyväksikäyttämäksi.

Aikuisen Rolandin elämässä myllertää myös. Hänen vaimonsa Alissa on jättänyt perheensä ja lähtenyt toteuttamaan itseään kirjailijana. Roland jää yksin Lawrence-poikansa kanssa.

”’Silloin minä käsitin yhtäkkiä, että elin äitini elämää, täsmälleen saman kaavan mukaan. Vähän kirjallisia pyrkimyksiä, sitten rakkaus, sitten lapsi, vanhat pyrkimykset murskana tai unohdettuina ja helposti ennustettava tulevaisuus edessä. Ja katkeruus. Kauhistuin sitä, että äidin katkeruus olisi minun perintöosani. Tunsin, miten hänen elämänsä kiskoi omaani, veti minua upoksiin.”

Ymmärrätkö sinä ollenkaan, miten vaikeaa naisten on historian kuluessa ollut tehdä jotakin luovaa, ryhtyä taiteilijaksi, tieteenharjoittajaksi, kirjailijaksi tai maalariksi? Eikö minun tarinani merkitse sinulle mitään?’”

Rolandin aikuisuudessa eletään Tšernobylin ydinonnettomuuden aikaa, mikä näkyy kerronnan taustalla. McEwanilla on taito hioa yhteiskunnallinen tai maailmanpoliittinen tilanne osaksi kerrontaa ilman liiallista alleviivaamista. Tälläkin kertaa katastrofi toimii eräänlaisena metaforana muttei varasta huomiota tarinalta liiaksi. Tarinassa politiikkaa seurataan ikään kuin sivusilmällä, mutta samalla se kontekstoi päähenkilöiden tarinaa hienovaraisesti.

Enronin sisäpiiriläiset myivät osakkeensa ennen kuin yhtiö luhistui. Bush myi omansa. Carl Roven nimi mainittiin. Samoin Donald Rumsfeldin.”

Romaani seuraa päähenkilöidensä elämää vuosikymmenien ajan. Alissa päätyy kirjoittamaan menestysmuistelmateoksen. Lawrence kasvaa ensin teiniksi, sitten aikuiseksi ja perheelliseksi. Roland saa myös mahdollisuuden kohdata Miriamin aikuisena.

Vaimon valinnat heijastuvat Rolandin elämään monella tavalla, mutta ennen muuta ne saavat pohtimaan Rolandin omia valintoja. Minkälaisen uran olisi itse voinut saada jos olisi valinnut toisin? Roland päätyy jäämään ja pitämään huolta lapsestaan, vaikka toisinkin olisi voinut valita.

Vaikka McEwanin teoksessa on paljon kiinnostavia teemoja ja jälleen pieteetillä rakennettuja henkilöhahmoja, jää kokonaisuus hajanaiseksi. Eri langanpätkistä on vaikea saada tiukempaa otetta.

Ian McEwan: Opetukset
Lessons
Suom. Juhani Lindholm
2022, Otava
656s.
Kansi: Tina Berning

Jätä kommentti