Chigozie Obioma: Kalamiehet

Kalamiehet sai minut tarttumaan itseensä pitkälti houkuttelevan kansikuvan takia. Toki myös kiinnostus moderniin afrikkalaiseen kirjallisuuteen oli osasyynä.

Kalamiehet kansikuva

Teos sijoittuu Nigeriaan ja kertoo erään perheen traagisen tarinan. Perheen keskiössä on neljä veljestä, Ben, Obembe, Boja ja Ikenna, joiden isä lähtee töihin toiselle paikkakunnalle. Pojat saavat tämän myötä hieman lisää vapautta ja käyttävät sitä kalastaakseen vaarallisella joella, jonne heiltä on normaalisti pääsy kielletty. Yhdellä kalareissuistaan pojat kuulevat paikalliselta kylähulluna pidetyltä mieheltä traagisen ennustuksen, joka alkaa pikkuhiljaa käymään toteen myös oikeassa elämässä.

Kuulin kerran, että kun pelko ottaa vallan ihmisen sydämestä, se heikentää häntä. Niin kävi veljelleni, sillä kun pelko otti vallan hänen sydämestään, se ryöväsi häneltä paljon – hänen rauhansa, hyvinvointinsa, ihmissuhteensa, terveytensä ja jopa hänen uskonsa.”

Obioma rakentaa taitavasti tarinaa, jossa jo epäluulo, pelot ja ennakkoluulot saavat ihmiset – jopa perheenjäsenet – kääntymään toisiaan vastaan ja toteuttamaan synkempiäkin ennustuksia, vaikka vaihtoehtojakin olisi. Ympäröivä yhteisö, jossa uskonnolla, uskomuksilla ja taikauskolla on vahva paikkansa, ei tässä tarinassa kykene tragediaa estämään. Pääosassa ovat veljekset, vaikka myös muutaman viikon välein perheensä luona vieraileva isä ja lastensa kanssa elävä äiti ovat mukana tarinassa.

Sitä mukaa kuin päivät kuluivat, äiti vei yhä vähemmän tilaa. Hän jäi saarroksiin tavallisten sanojen, yleisten kielikuvien, tuttujen laulujen keskelle; ne kaikki muuttuivat pahoiksi hengiksi, joiden ainoa päämäärä oli mitätöidä hänen olemassaolonsa.”

Obioman kieli on sujuvaa ja kaunista, kirjaa on miellyttävä lukea.

Ensimmäisinä viikkoina minusta tuntui koko ajan, että jokainen katos tai sateenvarjo, jonka alle olimme aiemmin suojautuneet, oli repeytynyt ja jättänyt minut sateen armoille.”

Obioman teos on puettu perhetragedian muotoon, mutta kertoo myös Nigerian poliittisesta historiasta, kolonialismin perinteestä ja yhteisön siteiden muodostumisesta tai rikkoutumisesta. Obioma valottaa tätä vertaiskuvallisuutta myös kirjan jälkisanoissa.

Osallistun kirjalla Helmet2018-lukuhaasteeseen #24 (surullinen kirja).

Chigozie Obioma: Kalamiehet
The Fishermen
Suom. Heli Naski
2016, Atena Kustannus
336s.
Kansi: John Gray

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s