Heidi Köngäs: Sandra

Heidi Köngäs on historiallisten ja poliittisten murrosten pyörteissä toimivien naisten tarinoiden kertomisen mestari. Sandra on myös tällainen.

Sandra-kansikuva

Tarinaa kerrotaan kolmen kertojan voimin. Lähimpänä nykyaikaa on näyttelijä Klaara, joka käy läpi äitinsä elämää tämän kuoleman jälkeen jäljelle jääneiden tavaroiden kautta. Niitä läpikäydessään Klaara löytää isoäitinsä Sandran merkintöjä sisältävän vihon. Siinä Sandra kuvaa elämäänsä ennen sisällissotaa ja sen aikana. Kolmantena kertojaäänenä kuullaan Sandra kälyä, Lyytiä, joka rakastui eri luokkaan kuuluvaan Felixiin säästymättä kuitenkaan sydänsuruilta.

Keskiössä on kuitenkin Sandra. Lapsena orvoksi jäänyt köyhä Sandra on päätynyt yhteen tavallisen, kunnollisen Jannen kanssa. He saavat yhdessä viisi lasta. Sisällissota vuonna 1918 kuitenkin rikkoo idyllin ja imaisee Jannen punaisten joukkoihin. Samalla Sandran elämä ja ympäristö muuttuu sotatantereeksi, jossa hänen tehtäväkseen jää yrittää pitää huolta lapsista ja kodista, huolehtia ja pelätä pahinta.

Jo kirjan alku on herättelevä. Miellyttävä kieli pitää vetävän tarinan lisäksi mielenkiintoa yllä.

En vielä silloin tiennyt, että kaikki mikä on tapahtunut aiemmin jättää meihin monimutkaisia jälkiä, en tiennyt, että oli olemassa loimilanka, joka liitti minutkin tähän vanhaan hirsitaloon. Vasta äidin poismenon jälkeen tajusin piteleväni sylissäni harmaata, karheaa pellavalankakerää, johon oli tarttunut sinne tänne vähän irtonaista poppelin nukkaa.”

Sandra oli Heidi Könkään oma isoäiti ja kirja pohjautuu tämän tekemiin laajoihin historianselvityksiin, vaikka onkin laajalti fiktiivinen. Faktaa ja fiktiota Köngäs on sekoittanut aiemminkin, esimerkiksi Hertta-romaanissa.

Sandrassa erityisesti Sandran ja Lyytin kerronnat vetävät mukanaan, Klaara näyttelijäntyön kanssa kipuiluineen jäi puolestaan kertojana hieman etäisemmäksi. Sandran kautta välittyy eläväisesti sodan keskellä elämisen rankkuus ja kurjuus kotiin jäävän (naisen) näkökulmasta. Sodan keskellä torpan emäntänä Sandran arki on jatkuvaa taistelua nälkää vastaan ja selviytymisen puolesta.

Alkoi maatyöläisten lakko, koska ei tästä mitään tule, me kuolemme kaikki nälkään. Työtä saa tehdä, mutta palkka ei riitä edes leipään. Ruuan hinta on noussut jo kolmin- tai jopa nelinkertaiseksi, jos nyt jotain ostettavaa edes löytää.”

Köngäs kuvaa hienosti elämää, jossa toivoa on vähän mutta jossa selviytymään pyrkimiselle ei ole vaihtoehtoja.

Osallistun kirjalla Helmet2019-lukuhaasteeseen #41 (kirja sijoittuu aikakaudelle, jolla olisit halunnut elää).

Heidi Köngäs: Sandra
2017, Otava
285s.
Kansi: Anna Lehtonen / Vastavalo

Yksi kommentti artikkeliin ”Heidi Köngäs: Sandra

  1. Paluuviite: Heidi Köngäs: Mirjami | Sivumerkkejä

Jätä kommentti