Sirpa Kähkönen: Mustat morsiamet

Aloitin Sirpa Kähkösen Kuopio-sarjan aikanaan sen keskeltä, Neidonkenkä-teoksesta. Juo tuolloin pohdin, olisiko kirjasta saanut enemmän irti, jos olisi tutustunut sen keskeisiin hahmoihin jo kirjasarjan aikaisemmissa osissa. Sarjan kirjat ovat periaatteessa itsenäisiä, mutta useampia lukiessa huomaa niiden muodostavan selvän jatkumon, jossa päähenkilöt elävät, kasvavat ja kehittyvät. Tästä kasvusta saa enemmän irti, jos lukee sarjan osia järjestyksessä ja useampia.

Mustat morsiamet -kansikuva

Kuopio-sarjan aloittava Mustat morsiamet on heti alusta mukaansatempaava, joten laajaa ihastusta, jota kirjasarja on herättänyt, ei enää ihmettele. Kirja sijoittuu 1920-30-lukujen Kuopioon. Tarinan päähenkilö Anna muuttaa Kuopioon piiaksi kaupunkilaisperheeseen erään tohtorin luokse. Nuori maalaistyttö oppii pian luovimaan uudessa ympäristössä, vaikka se tuokin uudenlaisia kokemuksia ja ajatuksia. Kun hän kohtaa juron ja sisäänpäinkääntyneen Lassin, syntyy romanssi, josta tulee yksi koko kirjasarjaa kannattelevista voimista. Annan yksinäisyys parisuhteessa ja esimerkiksi lapsen menettämiseen liittyvät, tukahdutetut tunteet tulevat monin tavoin esille tarinassa rivien välistä.

Ja kyyneleet hän oli käyttänyt loppuun äitiä valvoessaan. Hän oli kuiva kuin viimeiset syksyn lehdet, joita tuuli ajoi pitkin kinoksia.”

Kähkönen suuntaa katseensa sodan ja poliittisten myllerrysten keskellä toimiviin naisiin, jotka kantavat painavat kortensa niin työelämässä kuin kotirintamallakin samalla kun miehet tekevät päätöksiä, osallistuvat poliittisiin toimintoihin, sotivat ja painivat näiden seurausten kanssa. Samaan aikaan kun miehet pauhaavat ja tunteilevat naiset kannattelevat arkea ja hoitavat asioita, Mustat morsiamet tuntuisi sanovan.

Kähkönen, itsekin Kuopiosta kotoisin, kirjoittaa vahvaa savolaismurretta, joka tuo tarinaan autenttisuutta. Kirja on kiinnostava pala niin historiasta kiinnostuneille kuin perinteisenä kasvu- ja rakkaustarinanakin.

Osallistun kirjalla Helmet2020-lukuhaasteeseen #18 (sinulle tuntematonta aihetta käsittelevä kirja).

Sirpa Kähkönen: Mustat morsiamet
1998, Otava
288s.
Kansi: ei mainittu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s