Anne Tyler: Äkäpussi

Anne Tylerin Äkäpussi on osa brittiläisen Hogarth Pressin William Shakespearen näytelmien uudelleensovitusten sarjaa. Lyhykäisyydessään Shakespearen näytelmän Kuinka äkäpussi kesytetään juoni on seuraavanlainen: isä haluaa naittaa kaksi tytärtään Katherinan ja Biancan hyviin naimisiin erityisesti saadakseen äkäpussimaisen toisen tyttärensä kesytettyä. Apuun astuu muuan Petruchio, joka ryhtyy kosiskelemaan tyttäriä.

Äkäpussi-kansikuva

Shakespearen komedia ratsastaa perinteisillä sukupuolirooleilla ja aikakaudelle tyypillisesti naisen alisteisella asemalla. Tylerin versiossa asetelma on siirretty baltimorelaiseen esikaupunkiin ja sukupuoliroolitkin kiepautettu ympäri. Kate Battista on nuorehko, lastentarhanopettajana työskentelevä, suorapuheinen sinkkunainen ja sellaisena elämäänsä ihan tyytyväinen. Kun hänen akateemisen, laboratoriossa työskentelevän isänsä assistentin, Pjotrin, viisumi kuitenkin uhkaa vanheta, isä alkaa taivutella tytärtään menemään naimisiin assistenttinsa kanssa, jotta tämä saisi jäädä maahan. Katella on myös sisko, Bunny, joka olisikin monella tapaa sopivampi puoliso Pjotrille, mutta alaikäisyytensä vuoksi naimakaupat eivät onnistu.

Alkaa Katen pitkähkö taivuttelu, jonka aikana Kate joutuu punnitsemaan naimakaupan mahdollisuuksia. Ympärille on rakennettu hauskan terävään perhedynamiikkaan ja hilpeän sympaattisiin henkilöhahmoihin nojaava, maahanmuuttajapolitiikkaakin hipaiseva tarina. Kepeähkö ja humoristinen sovitus Shakespearen komediasta kätkee sisäänsä näin ollen vakaviakin aiheita, kuten kysymyksen järjestetystä avioliitosta, maahanmuuttajien aseman sekä luokkaerojen vaikutuksen ihmisten mahdollisuuksiin elää elämäänsä toiveidensa mukaan.

On Tyleriltä odotettua mutta fiksua kääntää Shakespearen näytelmän sukupuoliroolit: avioliiton avulla pelastusta tarvitsee nyt tarinassa mies, ei nainen. Tyler on vahva arkisten kommellusten ja vähäeleisen keskiluokkaisen perhedynamiikan kuvaaja. Nämä vahvuudet paistavat läpi myös tässä pienessä, arkisessa Shakespeare-pastississa.

Osallistun kirjalla Helmet2020-lukuhaasteeseen #43 (kustantamon kirjasarjassa julkaistu kirja).

Anne Tyler: Äkäpussi
Vinegar girl
Suom. Tarja Lipponen
2016, Johnny Kniga
229s.
Kansi: John Reeves Collection

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s