Jane Harper: Kuiva kausi

Australiaan sijoittuvia dekkareita ei liiemmälti ole ainakaan suomeksi saatavilla, joten englantilais-australialaisen Jane Harperin Aaron Falk -sarja tarjoaa ainakin omaperäiset puitteet rikostarinalle.

Kuiva kausi sijoittuu Kiewarran pikkukaupunkiin, joka kärsii pitkään kestäneestä kuivuudesta. Sateiden puute näkyy paikallisten asukkaiden elinkeinoissa ja vaikeuttaa erityisesti maanviljelijöiden mahdollisuutta harjoittaa ammattiaan. Tulenaraksi äityy paitsi heinikko myös paikallisyhteisön jäsenten väliset suhteet.

Tapahtumat käynnistyvät, kun paikallinen maanviljelijä Luke Hadler sekä tämän vaimo ja Billy-poika löytyvät kuolleina kotoaan. Näyttää siltä, että kuivuuden aiheuttamasta ahdingosta kärsinyt Luke on menettänyt hermonsa ja tappanut perheensä ja itsensä. Luken vanhemmat eivät kuitenkaan usko, että heidän poikansa olisi kyennyt tekoon. Kun Luken lapsuudenkaveri ja Melbournessa talousrikostutkijana toimiva Aaron Falk sitten osallistuu Luken hautajaisiin, pyytävät Luken vanhemmat tätä ottamaan tapauksen selvittääkseen.

Aaronin muistot lapsuudenkylästä eivät ole kauttaaltaan lämpimiä, joten tapaukseen tarttuminen ottaa aikansa. Kun hän sitten ryhtyy tutkimaan tapausta, käy ilmi että se kietoutuu yhteen myös erään traumaattisen kokemuksen kanssa Aaronin lapsuudesta. Syy, miksi hän aikoinaan lähti Kiewarrasta kietoutuu niin ikään mystiseksi jääneeseen lapsuudenystävä Ellien hukkumiskuolemaan. Mitä Ellielle todellisuudessa aikanaan tapahtui? Miten Ellien tapaus liittyy Luken perheen kuolemaan? Onko Luken perheen surmatapauskaan aivan sitä miltä näyttää? Pian Aaron on syvällä tapauksen tutkinnassa ja joutuu kohtaamaan myös oman menneisyytensä. Harper tarjoilee ratkaisuissaan sujuvaa juonikerrontaa ja uskottavia yllätyksiäkin.

Harperin päähenkilö Aaron Falk on rauhallinen, hieman etäiseksikin jäävä mutta toisaalta helposti lähestyttävä ja sympaattinen hahmo, joka välttää kuitenkin pahimmat rikosetsiväkliseet. Tarina keskittyy tapahtumiin ja juonenkäänteisiin enemmän kuin Falkin henkilöön, vaikka hänen menneisyyttään juoneen sekoitetaankin.

Australian syvät takamaat ja erityisesti rutikuiva ympäristö tarjoavat oivalliset ja eläväiset puitteet tälle rikostarinalle. Harperin ympäristökuvaus on tarkkaa ja rakentaa uskottavaa miljöötä tapahtumille. Erityisesti Australian taannoisten metsäpalojen ollessa hyvässä lähimuistissa, tarinan paahtavan kuivuuden ja sen kyläyhteisössä kytevän räjähdysherkän tunnelman voi Harperin luontevan kerronnan avulla melkein tuntea iholla. Tämän lisäksi tarina on jännittävä ja hyvin otteessaan pitävä, aivan niin kuin hyvä dekkari parhaimmillaan onkin.

Osallistun kirjalla Helmet2020-lukuhaasteeseen #31 (kirjassa kerrotaan elämästä maaseudulla).

Jane Harper: Kuiva kausi
The Dry
Suom. Mari Hallivuori
2019 (2016), Tammi
379s.
Kansi: MDCN Creative / Jodie Griggs, Getty Images

Yksi kommentti artikkeliin ”Jane Harper: Kuiva kausi

  1. Paluuviite: Jane Harper: Kadonnut mies | Sivumerkkejä

Jätä kommentti