Sirpa Kähkönen: Jään ja tulen kevät

Jään ja tulen kevät- kansikuva, jossa vanha mustavalkoinen valokuva.

Kuopio-sarja on edennyt kolmanteen osaansa. Sarja keskittyy kuopiolaisen Anna Tuomen ja tämän perheen elämään 1900-luvun alkupuoliskolla, sodan melkeissä ja varjoissa. Kolmannessa osassa eletään edelleen välirauhan aikaa. Edellisessä osassa nähtiin, kuinka sodan runtelema Lassi vetäytyi kuoreensa jättäen Annalle kodin pyörittämisen. Lassi alkaa pikkuhiljaa herätä elävien kirjoihin, mutta edelleen sodan jäljet näkyvät painostavana hiljaisuutena kotona.

Anna aina sanoikin, että oli helpompaa, kun Lassi meni kalaan. Sillä Lassin hiljaisuus oli painavaa sorttia, eikä siinä ollut edes lasten kovin helppo olla.”

Anna oli nuori ja Lassi – no, Lassin olivat vankilavuodet särkeneet pahasti.”

Samaan aikaan Anna löytää tekemistä myös kodin ulkopuolelta. Hän päätyy ravintolan keittiöön töihin.

Annan ja Lassin tarinan rinnalla seurataan kolmannessa osassa myös enemmän naapurin Helvin ja erityisesti tämän tyttären Marin elämää. Jatkuvan sodan uhka leijailee rauhan aikanakin yhteiskunnassa. Sodan vaikutukset ovat monenlaisia eri ryhmiin. Annan ja Lassin vaatimattoman elämänmenon rinnalla nähdään myös varakkaan Lehtivaaran rouvan näkökulmaa, joka ottaa hoiteisiinsa sodasta nuoren Juhon. Samaan aikaan inluenssa-aalto pyyhkäisee aikuisia mennessään.

Aiemmissa Kuopio-sarjan osissa katse on ollut vahvasti Annassa ja Annan ja Lassin suhteessa. Kolmas osa laajentaa näkökenttää myös muihin henkilöihin, mikä onkin kirjasarjalle erittäin suotavaa. Jään ja tulen keväässä katse suuntautuu erityisesti uusiin sukupolviin, lapsiin ja nuoriin ja valottaa näin myös heidän näkökulmaansa poliittisiin myrskyihin.

Osallistun kirjalla Helmet2020-lukuhaasteeseen #34 (Kirjan nimessä on luontoon liittyvä sana).

Sirpa Kähkönen: Jään ja tulen kevät
2004, Otava
382s.
Kansi: Otavan arkisto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s