Annie Proulx: Vaarallinen harmonikka

Annie Proulx kuuluu amerikkalaisen kertomakirjallisuuden veteraaneihin ja eeppisten Pohjois-Amerikan kuvausten grand old ladyihin. Vaarallinen harmonikka on kahdeksasta pienemmästä tarinasta koostuva kokoelma, jonka tarinat sivuavat siirtolaisuutta, amerikkalaisuuden historiaa. Tarina käynnistyy Sisiliasta ja sen punaisena lankana on vihreä harmonikka, jonka köyhä sisilialaismies rakentaa. Harmonikka kulkeutuu rakentajansa mukana Italiasta aina Pohjois-Amerikkaan saakka.

Proulx kuvaa harmonikan kautta siirtolaisuutta sekä unelmien ja paremman elämän etsintää. Mutta todellisuus ei kuitenkaan aina vastaa odotuksia. Proulxin maalaama kuva Yhdysvalloista 1950-luvulla on kaukana ruusuisesta: rasismia ja köyhyyttä, huonoja työoloja ja epätasa-arvoa.

Proulxin tarinassa vertauskuvana ja konkreettisenakin kerronnallisena elementtinä toimii musiikki, jonka kautta kirjailija tuo esille osaltaan kulttuuriperimän siirtymistä sukupolvilta toisille sekä yhteisöjä koossapitävänä voimana. Proulxin kerronnan parissa viihtyy.

Annie Proulx: Vaarallinen harmonikka
Accordion Crimes
Suom. Marja Alopaeus
1999 (1996), Otava
648s.
Kansi: Maija Vallinoja

Jätä kommentti