Don DeLillo: Hiljaisuus

Hiljaisuus on suurten amerikkalaisten kertomusten Don DeLillon hämmästyttävän pieni kirja, joka kieotutuu teemaan, jota DeLillo on monin tavoin käsitellyt myös aiemmassa kirjallisuudessaan: teknologian rooliin ihmisen elämässä. Jälleen hän tuntuu kysyvän, onko teknologia sittenkin ihmiselle isäntä vai renki.

Sitten tapahtui jotain. Television kuva alkoi väristä. Se ei ollut tavallinen visuaalinen häiriö, siinä oli syvyyttä, se muodosti abstrakteja kuvioita jotka liukenivat rytmiseksi sykkeeksi, joukoksi perusmuotoja jotka näyttivät työntyvän eteenpäin ja vetäytyvän. Suorakulmioita, kolmioita, neliöitä.”

DeLillon romaanissa tapahtuu odottamaton: teknologiset yhteydet katkeavat kokonaan. Sen pääosassa on kaksi pariskuntaa. Jim ja Tessa ovat olleet matkalla Euroopassa ja lentämässä takaisin Yhdysvaltoihin, kun heidän koneensa tekee hätälaskun teknisen vian takia. Pariskunta selviytyy hätälaskusta ja päätyy ystäväpariskuntansa Maxin ja Dianen luokse. Siellä heidän on tarkoitus katsoa ehkä Yhdysvaltojen suurinta mediaspektaakkelia, Super Bowl -finaalitapahtumaa, mutta yhtäkkiä teknologiayhteydet lakkaavat toimimasta kokonaan. Se tarkoittaa teknologiavetoisessa maailmassa kaikkien yhteyksien katkeamista, television, internetin ja sosiaalisen median hiljenemistä.

Elämä voi muuttua niin kiinnostavaksi että unohdamme pelätä.”

Syitä katkokselle haetaan niin kyberhyökkäyksistä kuin sähkökatkoista, mutta olennaisemmaksi muotoutuu syiden sijaan seuraukset: se, mitä vaikutuksia teknologian toimimattomuudella on ihmiselle. Ajatukset vievät teknologian haavoittuvuuteen ja ihmisen riippuvuuteen teknisistä vempaimista.

Nyt on jo selvää, että tuntemattomat ryhmät tai toimijat ovat ottaneet laukaisukoodit haltuunsa. Kaikki ydinaseet eri puolilla maailmaa ovat muuttuneet toimintakyvyttömiksi. Ohjukset eivät lennä valtamerien yli, yliäänikoneista ei pudoteta pommeja. Mutta sota on yhä käynnissä, ja ehtoja kasaantuu. ”

Riippuvuutta ja ihmisen eksyneisyyttä teknologian pettäessä peilataan erityisesti ystäväpariskuntien pohdintojen kautta. Tunnelma on yllättävän rauhallinen, vaikka tapahtuma itsessään sinkauttaa ihmiset sijoiltaan.

DeLillon dystooppinen kerronta on silti päällisin puolin uhkaavan toteavaa. Varsinkin koronapandemian ollessa tuoreessa muistissa se kiteyttää osuvasti ja eläväisesti yllättävän muutoksen vaikutuksia ihmiseen.

Don DeLillo: Hiljaisuus
The Silence
Suom. Helene Bützow
2022 (2020), Tammi
99s.
Kansi: Markko Taina

Jätä kommentti