Sjón: Maissinkeltaiset hiukset, harmaat silmät

Islantilaisen Sjónin pienoisromaani sukeltaa Islannin, ja Euroopan, historiaan. Tarinan keskiössä on islantilainen Gunnar Pålsson Kampen -niminen parikymppinen mies, joka löytyy junasta kuolleena. Gunnarilla on teoksen nimen mukaisesti maissinkeltaiset hiukset ja harmaat silmät. Hänellä on taskussaan kartta, johon on merkitty hakaristi.

Maailma on käännekohdassa. Kymmenen vuotta sitten alkanut konflikti on alkusoittoa sivistyksen lopulle, ellemme ryhdy varotoimiin. Kuka tahansa, jolla on tarvittavat laitteet, voi nähdä tuntomerkit ilmiselvästi. Ne näkyvät vetypommissa (jota materialismin apostolit rautaesiripun molemmin puolin käyttävät ihmishenkien panttivankeina pitämiseen), mustan miehen halussa korvata kaikki minkä Eurooppa on hänelle antanut (turvallisuus, asiantuntemus, koulutus ja terveys) väkivaltaisella uuskommunismilla tai ’universaalin’ ylistyksellä kansallisten arvojen kustannuksella (paitsi villi-ihmisten keskuudessa). Täytyy kiinnittää huomiota siihen, että ’saatanan synagoogan’ ote maailmasta kiristyy koko ajan kansainvälisten järjestöjen, Hollywoodin, suurten sanomalehtien ja yliopistojen avulla. Kun pimeä aika on mennyt ohi, uusi päivä koittaa.”

Seuraavaksi romaani hyppää ajassa taaksepäin aikaan, jolloin Gunnar syntyi, toisen maailmansodan aikoihin. Tarinassa seurataan myös Gunnarin perheenjäseniä. Tarina seuraa Gunnarin elämää, natsismin aikaa ja historiallisia käänteitä. Gunnar viehtyy fasismin ja natsismin aatteista ja päätyy mukaan uusnatsiverkostoon. Sjón kerii auki tapahtumia, jotka johtavat Gunnarin löytymiseen junasta.

Historialliseksi romaaniksi Sjónin teos on varsin lyhyt, vain reilut 100 sivua, joten selvää on, ettei kovin syvälle historian selityksiin päädytä. Romaani avaa silti kylmäävästi yhden miehen ajatuksenjuoksun kautta kokonaisten poliittisten väkivaltaisten ideologioiden nousua Euroopassa ja tässä tapauksessa Islannissa. Sjónin kieli on kiehtova ja tarina lyhyenä häivähdyksenäkin mieleenpainuva.

Sjón: Maissinkeltaiset hiukset, harmaat silmät
Korngult hár, grá augu
Suom. Tuomas Kauko
2021 (2019), Like
118s.
Kansi: Tuomo Parikka

Jätä kommentti