Marc-Uwe Kling: Qualityland

Keinotekoinen onnenmaa Qualityland on tekoälyllä ja algoritmeilla ohjeilmoitu maailma, jossa kaikki ajateltu ihmisen puolesta. Sovellus nimeltä LaatuKumppani etsii kumppanin, jonka kanssa käydään sovelluksen valitsemassa ravintolassa treffeillä. Kauppa lähettää kauppatavarat automaattisesti. Autot ovat tietenkin robottiautoja. Henkilön sukunimikin määräytyy vanhemman ammatin mukaan. Jujuna on, että ihmisen itsensä ei tarvitse tietää mitä haluaa vaan ympäröivä maailma tulkitsee ja optimoi kaiken ihmisen parhaaksi – ainakin teoriassa.

Tällaisesta monimerkityksellisestä ja vahvasti nykyaikaa symboloivasta asetelmasta ponnistaa Marc-Uwe Klingin hulvaton Qualityland, eräänlainen humoristinen dystopia.

Matkustat siis ensimmästä kertaa elämässäsi QualityLandiin? Joko jännittää? Kyllä? Hyvästä syystä! Sillä pian saavut maahan, joka on niin merkittävä, että sen perustamisesta alkoi uusi ajanlasku: LaatuAika.”

Kirjan päähenkilö on Peter Työtön, joka työskentelee omassa romuttamossaan. Tapahtumat käynnistyvät, kun huippuunsa viritetty tekoäly alkaakin tehdä virheitä. Koneiden, laskelmoinnin ja inhimillisyyden välinen ristiveto lienee yksi isoimmista teemoista Klingin romaanissa.

Huumori on paikoitellen sopivuuden rajoissa ja uhkaa kääntyä itseään vastaan. Näin on esimerkiksi, kun 57-vuotias Shirley-Anne Tarjoilija synnyttää 100 lasta neljän lapsen erissä, koska haluaa todistaa, että ”myös valkoiset pystyvät tekemään lapsia”. Osumiakin on, kuten Personoitu Digitaalinen Frendi, PDF.

”’Useimmat ihmiset uskovat yhä vieläkin, että tekoälyt ovat ihmisten ohjelmoimia. Mutta se ei pidä paikkaansa. Nykyaikaisia koneita ohjaavat itseoppivat algoritmit, jotka viisastuvat analysoimalla meidän tietojamme, keskustelujamme, sähköpostejamme, valokuviamme ja videoitamme. Lienee väistämätöntä, että sellainen aiheuttaa joillekin koneille psyykkisiä ongelmia. Tulostimet kärsivät työpaikkakiusaamisesta ja suurtietokoneet työuupumuksesta. Konekääntäjät sairastuvat Touretten oireyhtymään, ja sähköisille kotiapulaisille kehittyy pakko-oireita. En kuitenkaan ehtinyt valmistuan, ennen kuin terapian antaminen koneille ikävä kyllä kiellettin.’ Peter kertoo.

Qualitylandissa ihmisille on erilaisia tasoja laatukumppanin löytämiseksi. Kling tuntuu piikittelevän erityisesti nykyajan konsultti- ja hevonpaskantäyteistä työelämää, somemaailman ja pariutumisen pinnallisia rituaaleja, tekoälyn kaikkivoipaisuuteen uskomista sekä kerskakulutusta. Välillä piikit osuvat terävästi, mutta välillä kritiikin läpitunkevuus menee hieman överiksi.

Romaani hyödyntää paljon erilaisia tekstityyppejä, kuten mainoksia ja some-keskusteluja, graafinen suunnittelu onkin romaanissa myös visuaalisesti isossa osassa.

Kokonaisuutena Klingin romaani on kekseliäs dystopia, jossa on nokkelat ja hauskat hetkensä. Omassa lajityypissään se on ehdottomasti viihdyttävä.

Marc-Uwe Kling: Qualityland
QualityLand
Suom. Sanna Van Leeuwen
2021, Like
352s.
Kansi: Depositphotos

Jätä kommentti