Nick Hornby: Olet tässä

Englantilainen Nick Hornby on pitänyt julkaisutaukoa useamman vuoden. Hornby muistetaan erityisesti hittiromaaneistaan Uskollinen äänentoisto ja Poika. Uusimmassa romaanissaan Hornby pureutuu kahden eritaustaisen ihmisen epätodennäköiseen rakkaustarinaan.

Lucy on nelikymppinen valkoinen, keskiluokkainen opettaja, joka on eronnut miehestään Paulista, jonka kanssa hän on saanut kaksi lasta. Lucy on tavannut Paulin nuorena ja parisuhde ja perheenperustaminen ovat menneet klassista käsikirjoitusta mukaillen. Eron jälkeen Lucy on elämässään hieman hukassa, eikä oikein keksi miten siihen asettautua. Sitten eräänä päivänä hän törmää lihakaupassa asioidessaan parikymppiseen, tummaihoiseen nuorukaiseen, Josephiin. Josep tulee työväenluokkaisesta taustasta ja haaveilee DJ:n ammatista – eli edustaa aika lailla kaikkea muuta kuin mihin Lucy on tottunut. Epätodennäköinen pari kuitenkin löytää toisistaan jotain hakemaansa. Joseph päätyy Lucyn lapsenvahdiksi ja pian he alkavat viihtyä keskenään myös kahdestaan.

Nick Hornby kuvaa tuttuun, humoristiseen tyyliinsä luokkaeroja ja tällä kertaa myös rasismia, erityisesti arjessa ja käytännöissä näkyvää, tiedostamatonta rasismia. Lucy ja Joseph edustavat paitsi erilaisia luokkia myös eri ihonvärejä, mikä näkyy heidän elämissään monella tavalla. Joseph auttaa Lucya näkemään omasta elämästään sokeita pisteitä mitä tulee esimerkiksi rasistisiin yleistyksiin.

Hänen yhteisöään. Joseph halusi yhä, että hänen yhteisönsä olisi se paikka, jossa hän eli, että siihen kuuluisi vanhoja valkoisia naisia, nuoria muslimimiehiä, liettualaislapsia, monikulttuurisia tyttöjä, asaasialaisia vanhempia, juutalaisia taksikuskeja. Mutta niin ei ollut.”

Hornby on sijoittanut romaaninsa tapahtumat Brexit-aikaan, jolloin brittiläinen yhteiskunta on vahvasti kahtiajakautunut ja poliittiset kiistat repivät yhteiskuntajärjestystä muutenkin. Yhteiskunnallinen vastakkainasettelu heijastuu myös Lucyn ja Josephin välisiin keskusteluihin.

Hornby kertoo lempeän humoristisesti parin rakastumista ja parisuhteen vaikeuksia arkisesti. Romaani tuo hieman mieleen Sally Rooneyn (joka toisaalta mahtaa olla pikemminkin ammentanut Hornbyn tuotannosta), mutta Hornby on hauskempi ja nokkelampi sanoja asetellessaan. Romanssin kuvaus jää loppujen lopuksi hieman sovinnaiseksi ja vaimeaksi, mutta arkisissa huomioissa brittiyhteiskunnan nykytilasta on paikoitellen terää.

Nick Hornby: Olet tässä
Just Like You
Suom. Irmeli Ruuska
2022, WSOY
329s.
Kansi: Handsome Frank

Jätä kommentti