Martta Kaukonen: Hengissä

Martta Kaukosen Terapiassa-romaani esitteli sarjamurhaaja Iran, tämän isäksi paljastuneen Arton sekä julkkisterapeutti Clarissan. Hengissä on tarinan jatko-osa. Edellisen tarinan myötä Clarissa on miehensä kanssa päätynyt vankilaan. Ira puolestaan työskentelee rikostoimituksessa Helsingin Aviisissa eli HeaVissa yhdessä toimittajaisänsä kanssa. Sitten käy ilmi, että Helsingissä liikkuu sarjamurhaaja. Ira ryhtyy isänsä kanssa selvittelemään rikosaaltoa. Sitä selvittelee myös murharyhmää johtava poliisi Kerttu Leppänen, joka toimii myös romaanissa kertojana.

Martta Kaukonen tarjoilee dekkaria, mutta varsin omalaatuisella twistillä. Lukijan kannattaa lukea ensin Terapiassa-romaani, sillä Iran ja Arton menneisyys auttaa selventämään tapahtumia myös tässä teoksessa. Silti Kaukonen jaksaa yllättää moneen kertaan. Romaania lukiessa on koko ajan olo, kuin koko sen kertoma maailma olisi jollain tapaa vinksallaan. Se on häiritsevä, vaikka kuvaakin varsin epätavallista todellisuuttaan melko tavallisena.

Yllätyksellisyys ja todellisuuden nyrjäyttäminen ovatkin Kaukosen Ira-romaanien suola. Toisaalta niiden hullunkurisuutta, mustaa huumoria ja rankkoja aiheita jopa paikoin splatter-keinoin sekoitteleva tyyli herättää ristiriitaisia tunteita. Vaikka se on epäilemättä tarkoituskin, jää kerronnallisella tasolla jotakin uupumaan ja kokonaisuus loppujen lopuksi valjuksi.

Osallistun kirjalla Helmet 2024 -lukuhaasteeseen #10 (kymmenes kirja, jonka luet tänä vuonna).

Martta Kaukonen: Hengissä
2023, WSOY
270s.
Kansi: ei mainittu

Jätä kommentti