C. J. Tudor: Rovio

Englantilainen pikkukylä, jolla on synkkä historia, toimii näyttämönä C. J. Tudorin jännityskertomukselle. Satoja vuosia sitten Chapel Croftin kylässä poltettiin naisia noitina roviolla. Satoja vuosia myöhemmin kylään muuttaa pastori Jack Brooks 15-vuotiaan tyttärensä Flon kanssa. Jack on moderni naispappi ja edistyksellinen yksinhuoltajaäiti. Kylään saapuessaan hän saa kuulla hyytäviä varoituksia menneisyydestä.

Käy ilmi, että kylällä on salaisuuksia myös lähihistoriassa. Kymmeniä vuosia takaperin kylästä on kadonnut kaksi teinityttöä jäljettömiin. Myös paikallinen kirkkoherra on vastikään riistänyt henkensä.

Jack alkaa selvitellä salaisuuksia, mutta hautoo sellaisia myös itse. Jo tarinan alkuvaiheilla käy ilmi, että Jack pakenee jotain menneisyydestään. Tudor keriikin tarinassaan auki paitsi Jackin myös koko kylän salaisuuksia.

Rovio on synkkä ja tummanpuhuva jännityskertomus, joka mässäilee uskonnollisella symboliikalla ja historiallisilla noituusmyyteillä. Yliluonnollisuuden tematiikalla leikitellään myös. Silti sen varsinaiset juonelliset käänteet asettuvat lopulta melko luonteviin asentoihin ja kokonaisuus pitää otteessaan.

C. J. Tudor: Rovio
The Burning Girls
Suom. Outi Järvinen
2023, WSOY
446s.
Kansi: Lee Motley

Jätä kommentti