Karl Ove Knausgård: Taisteluni. Kolmas kirja

Taisteluni-sarjan kolmas kirja palaa jälleen Knausgårdin lapsuuteen ja valottaa erityisesti kirjailijan suhdetta isäänsä. Se sijoittuu jonnekin kirjailijan 10 ikävuoden molemmin puolin.

Taisteluni kolmas kirja -kansi

Knausgård ei etene kirjasarjassaan kronologisesti lapsuudesta nuoruuden kautta aikuisuuteen, mikä tekeekin siitä tavallista kiinnostavamman kasvutarinan. Ensimmäisessä osassa keskityttiin lapsuuden ja isän kuoleman jälkeiseen aikaan. Toinen osa puolestaan sinkosi lukijan keskelle lapsiperhearkea Ruotsissa.

Kolmas osa käy läpi lapsuuden leikkejä ja kaverisuhteita, ensimmäisiä ihastumisia ja pettymyksiä.

Mukaan on ujutettu konkreettisia ja elämänmakuisia muistoja, jotka ovat samastuttavia monille. Kuten esimerkiksi äidin ostama kukallinen uimalakki uimakouluun, mikä tietenkin hävettää Karl Ovea suunnattomasti. Näiden pienten anekdoottimaisten yksityiskohtien kautta muodostuukin kokonaiskuva Karl Oven lapsuudesta ja nuoruudesta.

Vahvana teemana esiin nousee lapsen pelko ankaraa ja arvaamatonta isäänsä kohtaan. Karl Oven isä ei kestä pojan epäonnistumista hänen silmissään. Tarinassa piirtyy esiin kuva sadistisesta isästä. Se näkyy pienissä teoissa, kuten vaikkapa siinä, kuinka miten isä rankaisee Karl Ovea, joka on ottanut edellisenä päivänä kaksi omenaa, vaikka hänellä on lupa ottaa vain yksi päivässä, ja pakottaa tämän itku kurkussa syömään useita omenoita, vaikka hän on jo aivan täysi.

Itkuisuuteni oli suuri ongelma. Itkin aina kun joku haukkui tai torui minua, tai aina kun odotin että joku haukkuisi tai toruisi minua. Useimmiten se oli isä, ja hänelle itkin kun hän vain korotti ääntään, vaikka tiesin että se oli suunnilleen pahinta mitä hän tiesi. En mahtanut sille mitään.”

Kirjasarjan kronologian puute on virkistävää, mutta toisaalta sarjan kahlaamisen voisi aloittaa myös tästä kolmannesta osasta, sen verran onnistuneesti se tasoittaa maata tuleville tapahtumille ja avaa Karl Oven henkilön taustoja.

Osallistun kirjalla Helmet2018-lukuhaasteeseen #21 (kirja ei ole omalla mukavuusalueellasi).

Karl Ove Knausgård: Taisteluni. Kolmas kirja
Min kamp, tredje bok
Suom. Katriina Huttunen
2009, Like
470s.
Kansi: ei mainittu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s