Yiyun Li: Yksinäisyyttä kalliimpaa

Valitsin kiinalaisen Yiyun Lin lapsuustarinan Yksinäisyyttä kalliimpaa aivan sattumanvaraisesti kirjaston hyllystä. Heti sen luettuani jäin pohtimaan, että kiinalaista kirjallisuutta olisi syytä lukea enemmänkin.

Yksinäisyyttä kalliimpaa -kansikuva

Boyang oli kuitenkin aivan yhtä hupsu kuin Moran ja Ruyu, ja hän tarvitsi heitä nauraakseen omalle mielettömyydelleen: yksin nauraminen on sietämättömämpää kuin yksin sureminen.”

Tarinassa orpo Ruyu lähetetään tätinsä ja setänsä luokse Beijingiin vuonna 1989, jossa hän ystävystyy Moranin, Boyangin ja serkkunsa Shaoain kanssa. Sitten Shaoain yritetään murhata, mutta kuka on syyllinen? Tapahtuma koettelee ystävyyssuhteita ja heijastuu pitkälle heidän tulevaisuuteen.

Siitä huolimatta ajatus Shaoain arvoituksen ymmärtämisestä oli Ruyusta vastenmielinen. Hän ei ikinä suostuisi jäämään kakkoseksi taidossa, jossa oli mestari: vaikeaselkoisuus teki hänestä arvoituksen muiden ihmisten silmissä. Jos ihminen haluaa tuntea toisen paremmin, hänen on luovuttava sulkeutuneisuudestaan ja tingittävä omasta salaperäisyydestään.”

Kirjassa liikutaan nyky-Amerikassa, jossa aikuistuneet ystävykset Moran ja Ruyu ovat jatkaneet elämäänsä mutta eivät onnistu karistamaan lapsuuden muistoja ja syyllisyyttä harteiltaan. Boyang ja murhayrityksestä vammautunut Shaoai ovat puolestaan jääneet Kiinaan. Toisella aikatasolla ollaan lapsuuden Kiinassa 1980-1990 -luvuilla. Teos kommentoi myös Kiinan globalisoitumista ja avautumista esimerkiksi popkulttuurin kautta.

Lapsuudessa ystävysten joukko on tiivis, mutta tragedia repii heidät erilleen. Kukin joutuu kamppailemaan omien yksinäisyyden tuntemustensa kanssa myöhemminkin elämässä.

Lin kieli on vähäeleistä ja toteavaa, mutta terävästi päähenkilöidensä luonteita selvittävää.

Moranin luonteeseen kuului, että hän etsi toivoa muille ennen kuin oli itse toiveikas. Vaitiolo oli ensimmäinen askel vaivuttaessa toivottomuuteen, joten aseistautuneena opituilla ja toivontäyteisillä ajatuksilla hän lateli Shaoaille kuluneita viisauksia, kun he olivat pihalla kahden kesken.”

Osallistun kirjalla Helmet2018-lukuhaasteeseen #41 (valitse kirja sattumanvaraisesti).

Yiyun Li: Yksinäisyyttä kalliimpaa
Kinder than solitude
Suom. Helene Bützow
2015, Tammi
394s.
Kansi: Tuija Kuusela

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s