J. M. Coetzee: Michael K:n elämä

Michael K on Etelä-Afrikassa elävä, kolmenkympin korvilla oleva mies, joka on aina joutunut elämässään kärsimään. Vaikean huulihalkion kanssa syntynyt lapsi on joutunut kiusaamisen kohteeksi pienestä pitäen, eikä nykyhetkessäkään ole kehumista.

Maassa on sisällissota, jota Michael lähtee karkuun tavoitteenaan viedä sairas äitinsä Anna vielä kerran takaisin kotitilalleen. Kapinallisia uhkaavat eri puolille maata pystytetyt työleirit ja myös Michael joutuu pakoilemaan viranomaisia, jotta säästyisi työleirille joutumiselta. Matkanteko on kuitenkin raskasta, eikä Michaelilla ole onnea mukanaan juuri lainkaan.

Michael K:n elämä -kansikuva

Monesti palkitun J. M. Coetzeen teos on hämmentävä lukukokemus. Sen päähenkilö, jo syntymästään lähtien epäonninen Michael K, näyttäytyy surkeana ja läpi elämän kolhuja kokeneena hahmona, jolle toivoo kaikenlaista hyvää, mutta jolle Coetzee ei tunnu antavan juuri minkäänlaisia mahdollisuuksia onneen.

Rankkoja kokemuksia pursuavassa kirjassa kantavana teemana välittyy vapauden merkitys. Tämä on tärkeää myös kuolemansairaalle Anna-äidille: koko ikänsä muiden palveluksessa työskenneelle Annalle olisi tärkeää päästä vapauteen, omille synnyinseuduilleen vielä viimeisen kerran. Tätä toivetta ryhtyy myös Michael toteuttamaan. Sota ja työleirit pyrkivät rajoittamaan ihmisten liikkumisenvapautta ja siinä ne onnistuvat myös Michaelin kohdalla.

Coetzeen tavoitteena lienee myös kurjuuden ja köyhän luokan kuvaus, ja siinä se kaikessa synkkyydessään onnistuu. Lähes täysin vailla toivonpilkahduksia tarina jää kuitenkin etäiseksi. Michael K olisi ehkä ansainnut kirjoittajaltaan enemmän toivoa ja lämpöä.

Osallistun kirjalla Helmet2019-lukuhaasteeseen #38 (jossain päin maailmaa kielletty kirja).

J. M. Coetzee: Michael K:n elämä
Life & Times of Michael K
Suom. Seppo Loponen
1984, Otava
187s.
Kansi:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s