Joyce Carol Oates: Tavallinen rakkaus

Joyce Carol Oates kuuluu suosikkikirjailijoihini ja siksi päätin tarttua myös tähän hänen vanhempaan novellikokoelmaansa. Tavallinen rakkaus sisältää 12 novellia, jotka monella tapaa edustavat Oatesille tuttua tyyliä. Aiheina ovat ainakin väkivaltaakin kaihtamaton rakkaus, surulliset perhesuhteet sekä erityisesti naisen asema ja valintojen merkitys miehisessä maailmassa. Tarinat tähän suomennokseen on valittu useasta Oatesin novellikokoelmasta.

Tavallinen rakkaus -kansikuva

Pyhä avioliitto kertoo Howard Deanista, joka kirjoittaa elämäkertaa runoilijasta ja menee tapaamaan tämän leskeä Emiliaa kohtalokkain seurauksin.

Joen varrella -tarina keskittyy Heleniin, joka on jättänyt perheensä ja lähtenyt toisen miehen matkaan, mutta palaa lopulta kotiin. Kotona häntä on vastassa isä, jonka on vaikea hyväksyä tyttärensä ratkaisuja traagisin seurauksin.

Nimikkonovelli Tavallinen rakkaus puolestaan kasvaa karuksi rikostarinaksi.

Oatesin tarinoilla on harvoin onnellisia loppuja. Hänen henkilöhahmonsa ovat rehellisen erehtyväisiä ja tarinat rankkoja. Erityisesti naiset Oates kuvaa moniulotteisesti, vaikka Oatesin käsitys naisen asemasta yhteiskunnassa ei ole hääppöinen. Tarinoissa on usein väkivaltaa, mutta pahuus ei niinkään palaudu ihmisiin ja heidän luonteisiinsa vaan tekoihin joihin ajaudutaan syystä tai toisesta.

Tässä mielessä novellikokoelma on osuvasti nimetty: Oatesille raadollisessakin tarinassa voi olla kyse ihan ”tavallisesta rakkaudesta”.

Joyce Carol Oates: Tavallinen rakkaus
Suom. Jussi Nousiainen
1982, Otava
250s.
Kansi: Seppo Polameri

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s