Tiina Rajamäki: Alisa

Sara, Alisa ja Katja muodostavat ystäväkolmikon, jonka elämä muuttuu kertaheitolla, kun yksi heistä – Alisa kuolee yllättäen 19-vuotiaana. Kolmikkoa yhdistää myös klassinen musiikki. Katja ja Alisa ovat molemmat soittaneet selloa, Sara viulua.

Sara päätyy jatkamaan sellistin uraa ja lähtee opiskelemaan Eurooppaan. Katja ei kuitenkaan pysty jatkamaan soittamista, vaan päätyy vaihtamaan uraa kirjallisuuden pariin.

”Äiti ilmoitti minut jo varhain kilpailuihin. Loistosi pitää tuoda esiin, hän sanoi, ja totuin suurten salien akustiikkaan, täysiin penkkirivistöihin ja sinfoniaorkesteriin selkäni takana.”

Ystävän menetys luo varjon jäljelle jäävien maailmoihin ja näihin varjoihin Rajamäki esikoisteoksessaan asettuu. Klassisen musiikin maailma on vahvasti läsnä tarinassa ja kerronnassa. Alisa on ollut poikkeuksellisen lahjakas, mikä kasvattaa myyttiä menehtyneen ympärillä ja jättää monenlaisten tunteiden valtaan myös ne jäljellejääneet. Tarina kiinnittyykin ystävysten välisiin suhteisiin sekä tunteisiin, kuten kateuteen, ulkopuolisuuteen ja ihailuun, joita kaikkia voi tuntea yhtäaikaa.

Rajamäen kerronta kulkee sulavasti kuin klassinen musiikki parhaimmillaan ja kieli on taidokasta ja kaunista.

Tiina Rajamäki: Alisa
2020, Teos
200s.
Kansi: Sanna-Reeta Meilahti

Jätä kommentti