Mari Saat: Lasnamäen lunastaja

Natalja on keski-ikäinen, vironvenäläinen yksinhuoltaja, joka löytää itsensä hankalasta tilanteesta jäädessään työttömäksi tehtaan pestistään. Teini-ikäinen Sofia-tytär tarvitsisi hammasraudat, mutta rahaa kymmeniätuhansia kruunuja maksaviin rautoihin ei ole. Sitten Nataljalle tarjotaan työtä prostituoituna talossa, jonka asiakkaat ovat liian ujoja lähestyäkseen muita naisia. Vastahakoisesti Natalja ottaa työn vastaan. Sitten hän kohtaa salaperäisen Dmitrin ja jokin muuttuu.

Lasnamäen lunastaja

”’… Mitäs luulet, että poliitikot tekevät – myyvät aivojaan. Jokainen myy sitä mitä hänellä on, eikä sitä tarvitse hävetä! Miksi aivot olisivat sen paremmat kuin jalkovälikään? Tai huonommat? Niin että toista saa myydä, mutta toista ei saakaan?’”

Saat näyttää pienoisromaanissaan työttömyyden ja tuloerojen todellisuutta Virossa. Tarinaa kerrotaan välillä Nataljan, välillä Sofia-tyttären näkökulmasta. Erityisesti viron kielen kanssa kamppailevalla Nataljalla on vaikeaa, kun taas Sofia on paremmin sopeutunut virolaiseen yhteiskuntaan. Miljöönä toimii vironvenäläisten asuttama Lasnamäen lähiö, josta olisi repinyt tunnelmaa enemmänkin välitettäväksi.

Viron lähihistoria on kiinnostava ja siihen voisi tutustua enemmänkin virolaisen kaunokirjallisuuden kautta. Saatin romaani ei kuitenkaan tehnyt minuun sen suurempaa vaikutusta. Kieli on tavanomaista, eikä tarinakaan onnistu raaputtamaan virolaista yhteiskuntaa pintaa syvemmältä.

Osallistun kirjalla Helmet2018-lukuhaasteeseen #8 (balttilaisen kirjailijan kirjoittama kirja).

Mari Saat: Lasnamäen lunastaja
Lasnamäe lunastaja
Suom. Tuula Friman
2009, WSOY
141s.
Kansi: Marjaana Virta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s