Sadie Jones: Kutsumattomat vieraat

Jos pidit Ian McEwanin Sovituksesta, rakastut tähän”, mainostetaan Sadie Jonesin Kutsumattomat vieraat -romaanin kannessa – ja niin muuten mainostetaan myös Jonesin Kotiinpaluu-romaanin suomennoksen kansilehdellä. Melkoinen suoritus siis Jonesilta, yltää peräti kahdella eri romaanilla Iso-Britannian arvostetuimpiin nykykirjailijoihin rinnastuvan McEwanin klassikkoteoksen tasolle! Olen lukenut kaikki kolme, mutta mielestäni Jones ei – kummallakaan edellä mainituista romaaneistaan – aivan Sovitukseen asti yllä.

Kirjan keskiössä on perhe, joka asuttaa vanhaa, ränsistymään päässyttä Sternen kartanoa jossakin päin Englannin maaseutua. Omalaatuisen perheen äiti Charlotte on mennyt uusiin naimisiin Edward Swift -nimisen miehen kanssa. Kartanossa asustavat myös Charlotten ensimmäisestä liitosta syntyneet lapset: vanhin tytär Emerald, Clovis-poika sekä perheen kuopus, Imogen, jota kutsutaan lempinimellä Smudge.

Perhe on valmistautumassa Emeraldin syntymäpäiväjuhliin, kun kylän lähellä rautatiellä sattuu junaonnettomuus. Onnettomuudesta selvinneet päätetään majoittaa Sternen kartanoon. Emeraldin syntymäpäiväjuhlavalmistelut saavat uudenlaista säpinää, kun taloon astelee kirjava joukko junamatkustajia omanlaisine taustoineen ja tarkoitusperineen. Asetelma murenee, kun eräs vieraista saa houkuteltua muut erikoiseen peliin. Kutsumattomien vieraiden astuminen kartanonrouvan ja tämän omalaatuisen pesueen elämään, nostaa pintaan sieltä monenlaisia tunteita, salaisuuksia ja muistoja.

Tarinassa on vahva, vähän uhkaavakin tunnelma. Toisaalta kerronta saa mustan komedian tai puskafarssin piirteitä. Toisaalta surumielisen synkkiäkin vivahteita. Eriskummallisen perheen lapset varastavat huomion henkilögalleriassa. Erityisesti anarkistisen omapäinen kuopus, Smudge, tuo lapsenomaisella innollaan päivänvaloon kaiken sen, mitä ehkä aikuiset haluaisivat jättää pimentoon. Jones leikittelee paitsi omalaatuisilla henkilöhahmoillaan myös luokkaeroilla, hienovaraisilla sosiaalisilla suhteilla ja perhedynamiikalla.

Jollain tapaa silti asetelmalliseksi tarina mielessäni jää. Ehkä kannen vertaus McEwaniin asettaa odotukset liiankin korkealle.

Osallistun kirjalla Helmet2021-lukuhaasteeseen #41 (jirjassa matkustetaan junalla).

Sadie Jones: Kutsumattomat vieraat
The Uninvited Guests
Suom. Marianna Kurtto
2017 (2012), Otava
291s.
Kansi: Marcus Lyon

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s