Truman Capote: Kylmäverisesti

Kertoman mukaan Truman Capote sai idean Kylmäverisesti-romaaniinsa luettuaan pikkupalstan uutisen lehdestä eräästä murhatapauksesta. Teos kertoo siis todellisesta rikoksesta sen eri osapuolten näkökulmista.

Tarina pohjautuu laajaan haastatteluaineistoon ja tiedonkeruuseen ja on osin myös Capoten sepittämää. Capote on tehnyt huolellista työtä haastatellessaan sekä sekä syyllisiä ja näiden tuttavia ja perheitä että uhrien omaisia ja ystäviä sekä rikosta tutkineita poliiseja. Itse rikostapaus ratkesi tapahtuneen jälkeen melko pian ja syylliset saatiin oikeuden eteen. Rikoksen motiivit jättivät kuitenkin paljon kysymyksiä, joita Capote osaltaan perkaa.

Itse rikos on kammottava ja kirjaa lukeekin välillä kuin kauhutrillerinä, vaikka syylliset ovat alusta asti selvillä. Vuonna 1959 Kansasin Holcombin kylässä asuva nelihenkinen Clutterin perhe löydetään kotoaan sidottuna ja ammuttuna. Viikkoja myöhemmin poliisi pidättää kaksi nuorta miestä, Perry Smithin ja Dick Hickockin rikoksesta. Kirja keskittyy etsimään rikoksen motiivia tutustumalla uhrien lähipiiriin, todistajiin ja rikoksen tekijöihin.

Capoten romaani kertoo tosipohjaisesta rikoksesta kuin se olisi fiktiota. Se kuvaa tapahtumien etenemistä jännitteisesti ja todentuntuisesti, mutta silti draaman kaarta kunnioittaen. Vaikka syylliset ovat tiedossa, onnistuu tarina pitämään jännityksen hyppysissä loppuun asti.

Kirjaa on inhottava lukea, koska sen aihe on niin hirvittävä. Siinä myös kuvataan hyvinkin yksityiskohtaisesti murhat. Se kuvailee hetki hetkeltä tapahtumia ennen, aikana ja jälkeen rikoksen aina syyllisten pidättämiseen ja vankeusaikaan sekä lopulta näiden teloitukseen asti. Capote vietti paljon aikaa vankilassa haastattelemassa syyllisiä ja on näin päässyt kuulemaan heidän ajatuksiaan ainutlaatuisen paljon.

Poikkeuksellisen romaanista teki aikanaan myös – ja ehkä vielä tänäkin päivänä – se, miten se antaa äänen myös rikokseen syyllistyneille ja siitä tuomituille. Capote ei yritä tehdä heistä olosuhteiden tai taustojen uhreja, näiden ainakin osin surkeista lapsuudenkokemuksista huolimatta, tai muutenkaan vähennä heidän vastuutaan, mutta silti muistuttaa että hirveimpienkin rikosten takana, joista ihmisyys tuntuu olevan kaukana, on aina ihmisiä.

Romaani ei sisällä sinällään suuria elämänviisauksia eikä tarjoa kovinkaan rauhoittavia selityksiä. Se on kuitenkin taidokas yhden rikoksen ”ruumiinavaus”, läpileikkaus siihen liittyviin ihmisiin, sattuman oikkuihin ja ihmisen kammottavimpiin kykyihin. Heikkohermoisille sitä ei voi kuitenkaan suositella.

Osallistun kirjalla Helmet2017-lukuhaasteeseen #34 (kirja kertoo ajasta, jota et ole elänyt).

Truman Capote: Kylmäverisesti
In Cold Blood
Suom. Tauno Tainio
1966, Tammi
348s.
Kansi: ei mainittu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s