Paula Hawkins: Nainen junassa

Aina välillä on ihanaa lukea kunnon juonivetoista jännitysromaania, jossa jännitettä pidetään yllä loppuun asti. Paula Hawkinsin Nainen junassa -romaanista tuli aikanaan hitti, joka ylsi niin bestseller-listoille kuin naistenlehtien kirjallisuuspalstoillekin.

Hawkins_Nainen junassa

Tarina käynnistyykin kutkuttavasti. Pääsemme seuraamaan kolmikymppistä Rachelia, joka matkustaa joka aamu junalla Lontooseen läpi esikaupunkialueiden. Pian käy selväksi, ettei joka päivä toistuvan matkan päämäärä olekaan tärkein vaan se mitä tapahtuu matkalla. Joka päivä juna nimittäin pysähtyy erään idyllisen lähiön, Rachelin entisen kotitalon, kohdalle. Talossa asuu hänen ex-miehensä Tom uuden perheensä kanssa. Naapuritaloon on asettunut uusi pariskunta, jonka Rachel näkee junan ikkunasta ja jolle hän on kuvitellut elämän: Jason ja Jess ovat umpirakastunut ja onnellinen pariskunta, vähän kuten Rachel ja hänen entinen miehensä joskus aikanaan. Menetettyä parisuhdetta Rachel terapoi päivittäisillä matkoilla ohi vanhan kotitalon ja lipittämällä myös viiniä enemmän kuin hyväksi olisi.

Mehän olemme onnellisia, hänellä oli tapana sanoa minulle, miksi emme vain voisi jatkaa samaan malliin? Hän turhautui minuun. Hän ei koskaan ymmärtänyt, kuinka oli mahdollista kaivata jotain sellaista, mitä ei ollut koskaan saanut, ja surra sen menettämistä.”

Eräänä päivänä Rachel sattuu näkemään junan ikkunasta jotain yllättävää. Kun vanhan naapuruston nainen, Jess, sitten eräänä päivänä katoaa, Rachel lähtee selvittämään tämän kohtaloa ja kietoutuu osaksi tapahtumia, jotka pakottavat hänet kohtaamaan myös oman entisen elämänsä haamut.

Romaanin jännityselementit rakentuvat lopulta hyvin arkisen tarinan ympärille: parisuhteessa koettu pettymys, orastava alkoholismi, unelmien särkyminen. Rachelin, Jasonin ja Jessin lisäksi tarinaan kietoutuvat Rachelin entinen mies, tämän uusi perhe, Jessin psykoterapeutti ja Rachelin kämppis. Kertojiksi pääsevät Rachelin lisäksi myös muut naiset. Jännitystä pidetään yllä loppuun saakka ja onpa loppuun ynnätty vielä yllätys, joka kiepauttaa juonen päälaelleen.

Tarinasta on tehty myös elokuva, jonka satuin katsomaan samoihin aikoihin kun luin kirjankin. Kirja kuvaa Rachelin virkistävän epätäydellisenä, turvonneen ylipainoisena, masentuneena ja viiniä litkivänä naisena, jolla on ongelmiensa vuoksi vaikeuksia löytää ymmärtäjiä. Elokuvassa Rachelia esittää superkaunis Emily Blunt, joka ei ainakaan ulkonäkönsä puolesta aivan vastaa kirjan mielikuvaa Rachelista. Muutenkin elokuvan kuvamaailma tunkeutuu pakostikin lukukokemukseen, joten suosittelen lukemaan (kuten aina) ensin kirjan ja sitten katsomaan vasta elokuvan.

Vanhemmat eivät välitä mistään muusta kuin omista lapsistaan. Lapsen ovat maailmankaikkeuden napa, vain heillä on väliä. Kenelläkään muulla ei ole mitään väliä, kenenkään muun kärsimyksellä tai ilolla ei ole mitään väliä, niitä ei ole olemassakaan.”

Jos Rachel onkin kaikessa epätäydellisyydessään inhimillinen hahmo, muutoin tarina on täynnä epämiellyttäviä ihmisiä ja tapahtumia. Naiset ovat pääosin tarinassa uhreja ja ongelmakimppuja, miehet puolestaan herkästi väkivaltaisia tai kontrolloivia. Kellontarkasti puksuttava juna on toimiva tapahtumapaikka jännitteen ylläpitämiseksi, mutta muuten miljöö kuvataan synkäksi ja lohduttomaksi. Tarina on väkivaltainen, lopussa jopa banaali, eikä se psykologisestikaan kovinkaan syvällisiä tai kiehtovia juonikiemuroita tarjoile. Puhtaasti jännitysromaanina se kuitenkin ajaa asiansa annostelemalla jännitystä aivan loppusivuille asti.

Osallistun kirjalla Helmet2018-lukuhaasteeseen #38 (kirjan kannessa on kulkuneuvo).

Paula Hawkins: Nainen junassa
The Girl on the Train
Suom. Oona Timone
2015, Otava
381s.
Kansi: ei mainittu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s